Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrechten (te) duur: stijgende slachtcijfers

5 Oktober 2018 - Wouter Baan

Terwijl de prijs van fosfaatrechten afvlakt, toon het aantal runderslachtingen een forse stijging. Heeft dit met elkaar te maken?  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het slachtcijfer toont al 4 weken een stijgende trend. Handelaren spreken van een ruim aanbod 'worstkoeien'. Veel melkveehouders zijn druk bezig om de fosfaatbalans op te maken. Naar verluidt stevenen nog redelijk veel bedrijven af op een (klein) fosfaatoverschot.

De prijs van fosfaatrechten is ondertussen opgelopen tot boven de €270 per recht. Degenen die nu nog rechten willen kopen, zijn vaak afhankelijk van financiering. Banken zijn echter terughoudend en hanteren korte aflossingstermijnen.

Het aantal slachtingen toont duidelijk een stijgende trend. 

Daarom brengen melkveehouders de melkkoeien vaker naar de slacht, om op die manier de fosfaatproductie terug te schroeven. Handelaren laten weten dat afvoer van melkkoeien zich in veel gevallen beperkt tot een handjevol koeien. Oftewel: veel adressen die een paar koeien wegdoen. Het aanbod is zo groot dat slachterijen het aanbod van runderen wekelijks door moeten schuiven.

Stabiele notering
De prijs van runderen staat daarom onder druk, al is dat niet direct af te lezen aan de noteringen. De prijs van worstkoeien (kwaliteit 1) noteert de afgelopen weken stabiel tussen de €1,90 en €2,15 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden