Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Melkveehouder houdt fosfaatrechten vleesvee

19 Oktober 2018 - Wouter Baan

De niet toegekende fosfaatrechten die melkveehouders van vleesveehouders hebben gekocht, hoeven niet met terugwerkende kracht worden teruggegeven. Deze mededeling doet Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind maart maakte het landbouwministerie bekend om het jongvee van vleeskoeien niet mee te tellen in het stelsel van fosfaatrechten. Toentertijd hadden al circa 10 vleesveehouders de fosfaatrechten verkocht aan melkveehouders. De handel had betrekking op een volume van 2.200 kilo fosfaat, wat gelijk staat aan ongeveer 50 melkkoeien.

Zorg om prijsstijging 
Deze 10 vleesveehouders hebben daardoor, achteraf gezien, ongeoorloofd staatsteun genoten. De melkveehouders in kwestie kochten in principe fictieve rechten. Toen dat eind maart bekend werd, was de prijs van fosfaatrechten (de DCA-notering) ondertussen al flink gestegen. Ook in de maanden daarna trok de prijs verder aan.

De melkveehouders waren bezorgd dat ze de gekochte rechten 'opnieuw', voor een (fors) hogere prijs, moesten kopen. Juridische procedures werden daarom gestart. Nu maakt Schouten bekend dat de melkveehouders de gekochte rechten mogen houden. Het (deels) financieel voordeel wat vleesveehouders hebben genoten, moeten zij terugbetalen aan de Staat.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden