Eigen foto

Inside Melk

Prijs fosfaatrechten kan niet blijven dalen

24 Oktober 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De prijsontwikkelingen van fosfaatrechten houdt de gemoederen in de melkveehouderij nog altijd flink bezig. Relatief veel ondernemers moeten nog de nodige kilo's fosfaat kopen om ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering fosfaatrechten daalt deze week met €7,50 tot €252 per recht, waarbij de handel geen stormloopt. Ondertussen laat de notering al 4 weken een neerwaartse trend zien. Dit is simpelweg een gevolg van een toenemend aanbod en een zwakke vraag.

Achter de, ogenschijnlijke zwakke vraag, schuilt een complexere werkelijkheid. Nog altijd moeten relatief veel melkveehouders actie ondernemen om de fosfaatbalans op orde te brengen. Tot oudejaarsdag is hiervoor de tijd. Het terugbrengen van de fosfaatproductie (door in de veestapel te snijden) wordt steeds minder interessant. Het vierde kwartaal is immers al bijna weer een maand oud.

€252

per recht 

DCA-notering
week 43

Gespreide aankoopmomenten
Het aankoopmoment van fosfaatrechten wordt veelal over het kalenderjaar gespreid. Elk kwartaal een bepaalde hoeveelheid, is een strategie die vrij gangbaar is. De verwachting is dat veel ondernemers in het vierde kwartaal nog fosfaatrechten gaan kopen. Veelal zijn dat kleine volumes, á 100 tot 300 kilo fosfaat. Tegelijkertijd zijn er ook melkveehouders die nog meer dan 1.000 kilo fosfaat moeten kopen, zo laten meerdere handelaren weten. Bij dergelijke volumes is het deels leasen van rechten een alternatief.

Zolang de prijs blijft dalen, wachten de potentiële kopende partijen af. Op de achtergrond worden echter de nodige transacties voorbereid. Veelal is het passen en meten, en wachten op het melkgeld, om de financiering rond te krijgen. Gezien de kopers druk is de verwachting dat de prijs niet veel verder weggezakt. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden