Shutterstock

Inside Voer

Veehouders maken pas op de plaats

30 Oktober 2018 - Kimberly Bakker

Veehouders maken een pas op de plaats, zo melden diverse fouragehandelaren. Het resulteert in een zeer rustige markt, met stabiele prijzen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rustige markt wordt veroorzaakt doordat er in de maanden september en oktober nog voldoende voer gewonnen kon worden, zoals de derde en vierde snede gras en het afronden van de maïsoogst. "Daarnaast hebben veehouders op dit moment geen dikke portemonnee, waardoor alleen gekocht wordt wat echt nodig is", zo meldt een fouragehandelaar.

Komt er een tekort aan stro?
De prijs van stro (zowel gerste- als tarwestro) blijft stabiel op €135 per ton franco boerderij. Daarmee ligt de prijs iets hoger dan in voorgaande jaren, met uitzondering van vorig jaar. In dat jaar lag de prijs in december namelijk rond de €135 per ton franco boerderij.

De diverse handelaren melden dat het aanbod van stro uit Frankrijk snel verminderd, waardoor de prijs de kans krijgt om te stijgen. Echter, er zijn ook handelaren die zeggen dat er in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland nog voldoende voorraad beschikbaar is. "Het is dus lastig in te schatten of er uiteindelijk voldoende voorraad zal zijn om de winter door te komen", aldus een handelaar.

Hoge prijs voor weidehooi
De prijs van weidehooi stijgt tot €210 per ton franco boerderij. Volgens de diverse fouragehandelaren heeft dit met name te maken met de beperkte voorraad van het product. De prijs van weidehooi is al sinds week 33 niet meer onder het niveau van €200 per ton franco boerderij uitgekomen en de verwachting is ook niet dat dit binnenkort zal gebeuren.

De prijs van weidehooi noteert ver boven het 5-jarig gemiddelde en vorig jaar.

Weinig handel in Engels raaigras
De prijs van Engels raaigras blijft stabiel op €160 per ton franco boerderij. De handelaren geven aan dat er weinig handel plaatsvindt als het om dit product gaat. "De verkopende partij koopt niet en de verkopende partij verkoopt niet. Hierdoor kan de prijs niet bewegen", verklaren zij. 

Ook de prijs van bierbostel blijft stabiel en komt uit op €2,60 per procent droge stof. Er is weinig aanbod, maar de vraag blijft gelijk. Het resulteert in een stijgende prijs. Er is ook weinig vraag naar kuilgras, waardoor de prijs weer iets daalt. De prijs komt deze week uit op €50 per ton franco boerderij. 

Geen handel
Er is de laatste weken geen handel meer geweest in de voeraardappelen, rietzwenk, roodzwenk en veldbeemd. Deze prijzen blijven dan ook staan op respectievelijk €40, €150, €150 en €155 per ton franco boerderij. Ook is er deze week geen handel geweest in snijmaïs, waar de laatstgenoteerde prijs uitgekomen is op €65 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden