Analyse Zuivelexport

Chinese honger naar zuivel nog lang niet gestild

5 November 2018 - Wouter Baan - 4 reacties

China is verreweg de grootste importeur van melkpoeders en de honger naar zuivel is nog lang niet gestild. Ook in de komende jaren zullen de Chinezen scheutig zuivelproducten blijven importeren.

Opvallend is dat het aantal Chinese melkkoeien met honderdduizenden tegelijk terugloopt. Met de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China in het achterhoofd betekent dat volop kansen voor Nederlandse zuivelexporteurs.

Enorme potentie
Wanneer iedere Chinees (dat zijn er ruim 1,3 miljard) dagelijks 1 glas melk drinkt, dan zijn lage melkprijzen verleden tijd. Dit wordt althans weleens simplistisch gezegd. Echter, zover is het nog niet. Wel zal China komende jaren fors meer zuivelproducten importeren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorziet voor 2019 een extra import van volle melkpoeder van 15% tot 600.000 ton.

Ook neemt de vraag naar magere melkpoeder toe (+11% tot 305.000 ton), gaat China meer weipoeder importeren en stijgt de import van vloeibare melkproducten naar verwachting met 13% tot 850.000 ton. De prognoses van het USDA zijn reëel, want in 2018 steeg de Chinese import in dezelfde orde van grootte.

Daarbij zal de import op de lange termijn waarschijnlijk ook toenemen; er zijn diverse prognoses waarin staat dat de Chinese zuivelconsumptie richting 2050 verdrievoudigd gaat zijn.

Honderdduizenden koeien geslacht 
De groeiende vraag is deels een gevolg van de toenemende welvaart en verstedelijking in China. Tegelijkertijd daalt het aantal melkkoeien in rap tempo. China telde in 2017 nog 7,2 miljoen melkkoeien, maar dat waren er dit jaar slechts 6,6 miljoen en dat is volgend jaar waarschijnlijk gedaald tot circa 6,3 miljoen stuks. Doorhet feit dat de melkgift per koe toeneemt, krimpt de Chinese melkplas volgend jaar 'slechts' met 1% tot 34,7 miljoen ton.

6,3

miljoen 

melkkoeien in China in 2019

De daling in het aantal melkkoeien heeft grotendeels met de lage melkprijzen te maken. De (kleine) melkveehouders houden het hierdoor het vaker voor gezien, mede ook omdat de milieuregels steeds strenger worden. Een andere reden voor de rappe daling is dat melkkoeien in de afgelopen maanden gevraagd waren bij de Chinese slachthuizen, wegens een gebrek aan vleesvee. Dit gaf stoppers een extra prikkel om de knoop door te hakken.

De lage prijs komt door concurrentie van buitenlandse producten op de Chinese markt. De consumenten in China hechten heel veel waarde aan voedselveiligheid en zijn vaak overtuigd van de kwaliteit van overzeese producten. Ondanks de stijgende consumptie en dalende productie blijft de Chinese melkprijs ook in 2019 onder druk staan.

Profiteren van handelsoorlog?
De Europese Unie (onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen), de VS, Nieuw-Zeeland en Australië zijn China’s belangrijkste leveranciers, wat betreft zuivel. Daarbij zijn de VS en China dit jaar verwikkeld geraakt in een handelsoorlog, waarbij Amerikaanse zuivel het moet ontgelden. China hanteert daarom een heffing van 25% op Amerikaanse melkpoeder, room, boter en kaas.

De vrees van het USDA is dat de Amerikaanse zuivelsector daardoor niet, of slechts ten dele, profiteert van de Chinese honger naar zuivel. Zolang de handelsoorlog aanhoudt, zijn andere landen in het voordeel. Al zijn er geluiden te horen dat de handelsoorlog mogelijk op korte termijn wordt geslecht; de landen schijnen te werken aan een lijmpoging. Als dat zo is, dan kan dit de Amerikaanse exportpositie ten goede komen en ontstaat er mogelijk weer een gelijk(er) speelveld. 

Daarnaast gaat de waarde van de euro bepalen of Europese zuivel terrein gaat winnen in China. Momenteel is de euro relatief zwak ten opzichte van de dollar en dat komt de Europese exportpositie ten goede. Uiteraard kan dit medio 2019 zomaar weer anders zijn.

Los van een voordeel door de handelsoorlog, kan de verwachtte stijging van de Chinese import steun bieden aan de Eruopese melkprijzen; zeker nu de aanvoer wat is geklonken. Daarentegen stijgt de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland en dat is van oudsher verreweg de grootste leverancier van volle en magere melkpoeder in China.

Weipoeder
Voor Nederland is de Chinese vraag naar weipoeders van groot belang. De VS was in 2017 de belangrijkste leverancier van weipoeder, met een marktaandeel van meer dan 50% op ruim 120.000 ton. Op plek 2 en 3 volgen Frankrijk en Nederland met een marktaandeel van respectievelijk 11% en 9%. Wat betreft weipoeder heeft Europa minder te duchten van concurrentie uit Oceanië.

Wanneer de handelsoorlog voortduurt, zou dat Nederlandse exporteurs van weipoeder waarschijnlijk niet slecht uitkomen, al lijkt het erop dat de vooruizichten voor de zuivelexport in China sowieso best goed zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
tinus 5 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880403/chinese-honger-naar-zuivel-nog-lang-niet-gestild]Chinese honger naar zuivel nog lang niet gestild [/url]
trappen ze net op de rem bij de ROYAL frieslandCampina, Piet Boer helemaal verkettert, EERHERSTEL voor de beste man!
Abonnee
mt 5 November 2018

Drama RFC, daar zijn we achter
Joep 5 November 2018
Het valt voor RFC niet mee markt”lijder” te zijn.
Komt door het “lozen” van capabele mensen die door dr concurrentie
liefdevol worden opgenomen.Wat achter blijft herft een
hoog “ non valeur “ gehalte.
geert 6 November 2018
RFC liet altijd voor staan of ze de enige leverancier van zuivel in China waren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden