Eigen foto

Nieuws Fosfaatmonitor CBS

Melkveehouderij blijft ruim onder fosfaatplafond

9 November 2018 - Wouter Baan - 15 reacties

De fosfaatproductie in de Nederlandse melkveehouderij blijft ruim onder het sectorplafond, zo blijkt uit de fosfaatmonitor van het CBS over het derde kwartaal. 

De melkveehouderijsector heeft op basis van de eerste 3 kwartalen van het jaar een geprognosticeerde fosfaatproductie van 78,7 miljoen kilo. Dit betekent dat de fosfaatproductie dit jaar waarschijnlijk ver onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo blijft.

Prognose verlaagd
De prognose is bovendien duidelijk naar beneden toe bijgesteld, want 1 kwartaal eerder ging het CBS nog uit van een productie van 80,7 miljoen kilo fosfaat.

De lagere fosfaatproductie houdt verband met de daling in het aantal melkkoeien. In het derde kwartaal telde Nederland ongeveer 1,55 miljoen melkkoeien, een krimp 67.000 dieren ten opzichte van de omvang van de veestapel aan het eind van 2017. De telling baseert het CBS op de actuele aantallen volgens het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R). 

Ook onder stikstofplafond
Door de daling in het aantal melkkoeien neemt ook de stikstofproductie af. Het CBS verwacht dat deze productie op 279,4 miljoen kilo uitkomt en dus onder het sectorplafond van 281,8 miljoen kilo blijft. In de 2 kwartalen hiervoor was de verwachting dat het stikstofplafond overschreden zou gaan worden.

Ondanks de lagere prognose van de fosfaat- en stikstofproductie houdt het CBS nog een slag om de arm voor het vierde kwartaal. Vanwege de droogte van deze zomer is niet bekend wat dit gaat doen met de gehaltes in het ruwvoer.

Klik hier om de rapportage in te zien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Wim 9 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880473/melkveehouderij-blijft-ruim-onder-fosfaatplafond]Melkveehouderij blijft ruim onder fosfaatplafond [/url]
Mooie meevaller, maar geen ruimte op stikstof. Dat gaat de knelgevallen niet helpe
Melkveehouder extensief 9 November 2018
Ik mag het woord knelgeval niet meer zien,omdat we dat uit eindelijk allemaal zijn
Wim 10 November 2018
Hou op met je knelgeval. Vroeger moesten wij ook quotum kopen. En nu zoeken de knelgevallen omdat ze quotum moeten kopen. Als er ruimte vrijkomt, dan moet dit over de hele sector verdeeld worden.
Jb 10 November 2018
Eindelijk een keer positief nieuws helaas wordt dit niet uitvoerig besproken in de media maar dit hebben we alvast
Fortissimo 10 November 2018
Ik zie het positieve van dit nieuws niet in Jb. Onder het fosfaatplafond blijven betekent voor de sector minder kg melk afleveren tegen een prijs die wereldmarktgestuurd is. Kortom de BV Nederland mist omzet. Het hele fosfaatplafond is een wangedrocht van Links Nederland om boeren te pesten en stigmatiseren. De waterkwaliteit waar het uiteindelijk om draait volgens de letter van de wet is al lang uit beeld maar het boeren lozen wordt op volle kracht doorgezet door de firma rupsjenooitgenoeg uit de grachtengordel. Nu is het Carola, straks is het een volgeling van Jetten op landbouw, maar het afscheid van de landbouw is in volle gang. Op naar landingsbanen en rijstroken.
Grondgebonden boer 10 November 2018
Als er een X aantal kilo fosfaat onder het plafond zit moet dit evenredig verdeeld worden onder alle boeren. Zodat er toch nog wat van de bestolen latente ruimte van de grondgebonden boeren terug komt waar het hoort.
melkboer 10 November 2018
Ik denk dat jullie 2 dingen door elkaar halen. De rechten zijn wel uitgedeeld, alleen we benutten ze niet volledig, waardoor we ruim onder t plafond uitkomen. Er valt helaas dus weinig te verdelen. Hooguit verevenen maar dat wil de minister niet helaas
andre vw 10 November 2018
Wellicht om een idee om voor de fosfaat een verevenings mogelijkheid te regelen.
Ard Eshuis 11 November 2018
Tja, leasen zonder afroming is dus dubbel geen probleem...Slappe hap, Carola...
Abonnee
Sjoerd 12 November 2018
@ Fortissimo: helemaal mee eens! Het gaat door. De landbouw als zondebok aanwijzen en de stedelingen niet als zondebok aanwijzen levert nou eenmaal stemmen op dan andersom. En weet 1 ding, de politiek zit er niet voor jou, maar alleen voor zichzelf.
Bas 12 November 2018
Hoe kan iemand nu over knelgevallen spreken met deze hoge melkprijzen.

Vergelijk de melkprijs van bijvoorbeeld 1980-1990 eens met de prijzen van andere landbouw sectoren. Dan is de melkprijs dankzij het quotum toch wel hard doorgestegen.

Misschien ook iets voor de LTO, er zijn meer sectoren die contributie betalen.
Jb 12 November 2018
Fotissimo ja je hebt gelijk maar anders worden we weer gekort derogratie eraf of weer iets nieuws
Ard 12 November 2018
We zijn gewoon te veel gekort op onze rechten. 5% was ook al genoeg.
Abonnee
Kjol 13 November 2018
In het publieke debat is het einde oefening voor de veehouderij, mest is en blijft een te groot probleem, dat is de achilleshiel die de sector uiteindelijk fataal wordt.
Bert 13 November 2018
De akkerbouw blijft met de aanvoer ook onder de afvoer van mineralen.
Simpelweg omdat de overheid niet mee is gegaan met de hogere gewas opbrengsten dus ook meer fosfaat afvoeren.

U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden