Shutterstock

Inside Voer

Afwachtende koper creëert rust op voermarkt

4 December 2018 - Kimberly Bakker

Daar waar er de afgelopen weken weer iets meer reuring was op de voermarkt, is het sentiment deze week wederom rustig. Al geven handelaren aan dat de handel wel goed doorloopt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van stro blijft ook deze week (in week 49) stabiel op €140 per ton franco boerderij. Diverse fouragehandelaren geven aan dat ze verwachten dat de prijs de komende periode niet zal gaan dalen. Dat geldt overigens voor alle voerproducten, want de verwachting is dat er pas in januari 2019 weer serieuze prijsmutaties zichtbaar gaan zijn.

Stabiele prijzen
Zoals beschreven is de markt rustig, wat resulteert in stabiele prijzen. De prijs voor weidehooi blijft staan op €240 per ton franco boerderij en ook de prijs van bierbostel blijft stabiel op €2,70 per procent droge stof. De handel is kuilgras is al langer rustig, maar het leidt niet tot een daling in de prijs. Deze blijft staan op €50 per ton franco boerderij, al is dit wel zeer afhankelijk van de kwaliteit.

Voor snijmaïs wordt ook deze week €65 per ton franco boerderij betaald. Deze prijs is variabel, omdat deze afhankelijk is van de kwaliteit van de maïs. Bij een goede kwaliteit kan de prijs stijgen naar €70, waar slechte kwaliteit de prijs laat dalen tot €45. De prijs van Engels raaigras blijft staan op €160 per ton franco boerderij.

De prijs van weidehooi blijft ook deze stabiel, maar wel op een ongekend hoog niveau.

De prijzen voor roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd blijven stabiel op respectievelijk €160, €160 en €155 per ton franco boerderij. Echter, in het laatstgenoemde product is bijna geen handel. Ook is er weinig handel in de aardappelproducten. "Zeer incidenteel wordt er een partij afgekeurde aardappelen verkocht", zo laat een handelaar weten.

Fosfaatrechten aankopen?
Dat het rustig is, wekt enige verbazing bij de handelaren. De exacte reden durven zij niet te geven, maar er zijn wel geruchten die de ronde doen. Zo wordt allereerst gezegd dat melkveebedrijven momenteel weinig liquide middelen hebben, mede door de aankoop van fosfaatrechten.

Echter, daarentegen zijn er ook voldoende melkveehouders die eventueel nog fosfaatrechten moeten aankopen. Met het oog op 2019 en de strenge handhaving van Schouten geven zij daar nu prioriteit aan. De handelaren hopen dat de betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), welke dezer dagen worden uitbetaald, meer vraag zal lospeuteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden