Shutterstock

Inside Melk

Prijs fosfaatrechten maakt rare sprongen

5 December 2018 - Wouter Baan

De prijs van fosfaatrechten laat grillige bewegingen zien. Op de rappe prijsstijging van afgelopen week, volgt deze week een fikse correctie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering fosfaatrechten steeg vorige week met €15,50 tot €239,50 per recht, maar vanaf dat punt is de weg naar beneden weer ingeslagen. De snelle prijsstijging maakt potentiële kopers afwachtend, terwijl de verkopende partijen juist fosfaatrechten zijn gaan aanbieden. Hierdoor is de prijs gedaald, want inmiddels worden de rechten verhandeld voor een prijs onder de €220 per recht.

De DCA-notering fosfaatrechten daalt deze week met €20,50 tot €219 per recht. Ook de prijs van leaserechten levert in; deze worden nu verhandeld voor circa €40, terwijl afgelopen week nog een prijsniveau van €55 op de borden stond. De rappe prijsdaling houdt verband met een ruim aanbod van leaserechten.

Het verloop van de DCA-notering fosfaatrechten in 2018. 

Veel rechten verhandeld
Ondanks de prijsdaling zijn kopers niet afwachtend, want de handelaren laten weten dat er deze week opnieuw veel rechten worden verhandeld (zowel koop als lease). In zekere zin is dit logisch; melkveehouders hebben niet veel tijd meer om de markt aan te zien, gezien de fosfaatbalans in 4 weken op orde moet zijn.

De verwachting is dat de markt in december grillig blijft, omdat de nodige volumes waarschijnlijk nog verhandeld worden. De grillige prijsbeweging zorgt voor een gespannen marktsituatie, want in een paar dagen tijd kan de prijs voor kooprechten per melkkoe (á 43 kilo fosfaat) zomaar €1.000 hoger of lager uitpakken.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden