Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkprijs legt in 1 jaar tijd het meeste toe

13 Januari 2019 - Wouter Baan

In Europees perspectief hebben de Nederlandse melkprijzen het afgelopen jaar het meeste ingeleverd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de periode van november 2017 tot november 2018 zijn de Nederlandse melkprijzen 11% in waarde gedaald, zo blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie (EC). Daarmee staat Nederland bovenaan in de lijst van landen waar de melkprijzen in de afgelopen maanden procentueel gezien het meeste toelegden. Nederland wordt op de voet gevolgd door Duitsland, waar de melkprijzen 8% inleverden. Het Europese gemiddelde (EU-28) noteert een daling van 5%.

De Franse melkprijzen tonen daarentegen juist een plus van 1% en wijken daarmee af van de andere grote producerende landen in Europa. Hierbij moet worden opgemerkt dat de Franse melkprijs een andere dynamiek kent dan in andere landen.

Bovengemiddelde melkprijs
In absolute waardes komt Nederland er wel beter vanaf. In het overzicht van de EC, waarin de gemiddelde melkprijs wordt gebaseerd op werkelijk geleverde vet- en eiwitgehaltes, komt de Nederlandse melkprijs over de maand november uit op €37,25 per 100 kilo. Circa 1 jaar eerder was dat nog €41,75 per 100 kilo en dat verklaart de teruggang van 11%.

Het gemiddelde in de EU-28 komt uit €36,06 per 100 kilo. De Duitse prijs noteerde in november €37,16 per 100 kilo en is ook bovengemiddeld. De uitersten in Europa zijn overigens groot. Zo kwam de melkprijs in Cyprus over november uit op €57,82 per 100 kilo, terwijl de prijs in Letland op €29,65 per 100 kilo uitkwam. Beide landen kennen echter geen grote zuivelsector.

Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse melkprijzen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden