Shutterstock

Nieuws Droogte

Eerste beregenverbod is een feit

3 April 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het Noord-Brabantse waterschap De Dommel heeft dinsdag 2 april het eerste beregenverbod van 2019 afgekondigd. Deze is geldig van 1 april tot 1 juni. Grondeigenaren en boeren in het gebied tussen Eindhoven en de Belgische grens mogen hun grasland niet met grondwater beregenen.

Het beregenverbod is afgekondigd omdat de grondwaterstand op 9 van de 13 meetpunten beneden peil is. De grondwaterstand in dit gebied kan alleen door regenval worden aangevuld, gezien dit afgelopen winter niet is gebeurd. Water inlaten uit de grote rivieren is niet mogelijk.

Alleen voor grasland
Ieder Brabants waterschap mag zelf beslissen of een onttrekkingsverbod wordt ingesteld. Deze geldt momenteel alleen voor grasland, sportvelden en golfbanen. Akkerbouwgrond is dus vrijgesteld van het verbod. Het is overigens niet voor het eerst dat dit gebied een beregenverbod kent. Tot enkele jaren terug gold er een constant verbod, maar dit werd opgeheven omdat er voldoende grondwater was.

Het gebied bestaat deels uit hoge zandgrond, die van nature gevoelig is voor droogte. Het waterschap probeert het water zo lang mogelijk in het gebied te houden. Daarom zijn door de boeren en natuurorganisaties 132 aanvragen gedaan om het regenwater in sloten te bufferen. In de lager gelegen gedeeltes van Midden-Brabant is de grondwaterstand wel toereikend.

Jaar start droog
Het neerslagtekort voor de regio tussen Eindhoven en de Belgische grens loopt op tot maximaal 200 millimeter. Landelijk bedraagt het tekort 65 millimeter, waar dat normaliter 200 millimeter is. Groeiseizoen 2019 start op 1 april daarom droger dan in de 5% droogste jaren het geval was én in 1976, zo tonen cijfers van het KNMI.

Landelijk bedraagt het tekort 65 millimeter, waar dat normaliter 200 millimeter is.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
steyr 3 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881931/eerste-beregenverbod-is-een-feit]Eerste beregenverbod is een feit[/url]
kloppen de cijfers nu wel van het knmi
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden