Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt is in 1 woord samen te vatten

4 April 2019 - Wouter Baan

Op de zuivelmarkt zijn weinig prijsbewegingen te bespeuren, waardoor de DCA-noteringen zijwaarts verschuiven. Wel voelt de markt per saldo iets vaster aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De term 'saai' dekt de lading van de stemming op de zuivelmarkt. Door de stijgende seizoensmatige melkaanvoer leunen kopers rustig achterover in de wetenschap dat het aanbod waarschijnlijk ruimer en ruimer wordt. De vraag naar magere melkpoeder en room neemt wel wat toe, maar dit leidt niet tot hogere prijzen.

Kaasvoorraden niet ruim
De DCA-roomprijs blijft staan op €4.650 per ton, af fabriek. Gedurende de week schommelen de prijzen tussen €4.600 en €4.700 per ton, maar het mag geen grote naam hebben. Ook de kaasprijzen bewegen overwegend stabiel. Hoewel er relatief veel melk de kaasbak instroomt, zet dit de kaasprijzen niet onder druk. Dit komt omdat de voorraden niet heel ruim zijn.

Door een toenemende vraag van buiten Europa voelt de prijs van magere melkpoeder wel weer vaster aan. De zuivelNL-notering daalde deze week weliswaar, maar de verwachting is dat de markt nu weer voorzichtig naar boven kan kijken. Dit steunt eveneens de DCA-notering voor magere melkconcentraat, want die blijft staan op €1.350 per ton.

Hogere GDT
De hogere prijzen voor boter, cheddar en magere melkpoeder, die deze week op de Global Dairy Trade (GDT) in Nieuw-Zeeland zijn gerealiseerd, weten de Europese zuivelnotering (nog) niet of nauwelijks te prikkelen. Wel zorgt het dat de bodem onder de Europese zuivelmarkt wat steviger aanvoelt.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden