Shutterstock

Inside Melk

Prijzen vloeibare zuivel lopen tegen barrière aan

15 Augustus 2019 - Wouter Baan

Op de spotmarkt zuivel blijft vooral vloeibare zuivel gevraagd. Dit heeft oplopende prijzen voor magere melkconcentraat en room tot gevolg, al doemt er wel een barrière op. Welke is dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanwege de vakantietijd (en een katholieke feestdag in diverse delen van Europa) is het overwegend rustig in de handel. In het begin van de week zijn de nodige volumes verhandeld, maar daarna zwakten de activiteiten af.

De spotprijzen voor rauwe melk handhaven zich op niveaus die rond de uitbetalingsprijzen naar melkveehouders bewegen. Voor Nederland blijft de DCA-notering rauwe melk (bij 4,4% vet) staan op €35 per 100 kilo. Hier moet wel worden opgemerkt dat er relatief weinig handel plaatsvindt. Dit komt doordat de fabrieken, mede vanwege de teruglopende melkaanvoer, over genoeg verwerkingscapaciteit beschikken.

Roomprijs trekt verder aan
De roomprijzen trekken verder aan. De DCA-roomprijs stijgt met €50 naar €4.000 per ton. De handel vindt in een vrij brede spread plaats, met zowel handel boven als onder de notering. Room is beperkt beschikbaar en dat drijft de prijs op. Tegelijkertijd oogt de boterprijs zwak met handel rond de €330 per 100 kilo. Dit steunt de stijgende roomprijs niet, waarmee de weerstand waarschijnlijk toeneemt.

Magere melkconcentraat
Hetzelfde geldt voor magere melkconcentraat. De DCA-notering stijgt met €20 tot €1.970 per ton, maar er vindt ook handel boven de €2.000 per ton plaats. Deze stijging wordt gedreven door vraag uit het verssegment. Op basis van de prijzen van magere melkpoeder is echter overprijsd.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden