Shutterstock

Inside Voer

Vraatschade geeft meer activiteit op voermarkt

3 Maart 2020 - Jorine Cosse

De sleur van een saaie voermarkt zet nog een week door. Handelaren zijn deze week nog weinig positief gestemd over vooruitzichten. Vooral nu het coronavirus ons land is binnengedrongen is er veel onzekerheid. De muizenvraat in Friesland en het natte weer kunnen het tij echter laten keren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de handelaren blijft de vraag van de afgelopen weken ongewijzigd. De markt loopt gewoon door. De muizenvraat in Friesland kan hier mogelijk wat verandering in brengen. Doordat steeds meer percelen worden getroffen, beginnen (melk)veehouders voorraaden in te slaan om mogelijke verliezen te kunnen compenseren. Eind januari kregen onze Duitse Oosterburen ook al te maken met een muizenplaag. Dat zorgde voor hogere hooi- en stroprijzen. 

Ook het natte weer heeft invloed op de vraag. Door de natte percelen is het mogelijk dat de gewassen pas laat ingezaaid kunnen worden. Met een laat voorjaar is de kans dan ook groot dat de rantsoenen opraken. Een risico dat menig melkveehouder liever niet neemt.

Snijmais en kuilgras
De vraag naar kwalitatief goed kuilgras en goede mais trekt zodoende iets aan. Goede kwaliteit snijmais wordt verkocht tussen de €70 en €75 per ton (franco boerderij) en daar is ook zeker vraag naar. Het probleem is alleen dat er bijna geen product beschikbaar is. Voor kuilgras geldt hetzelfde. Hierbij hanteren handelaren prijzen van rond de €65 per ton. Dit met soms uitschieters naar €80 per ton. 

De stromarkt wordt wat meer somber ingeschat. Vraag en aanbod zijn nog relatief goed in balans, al neemt het aanbod wel wat toe. Voor kwalitatief goed stro wordt circa €100 per ton betaald. Geen verandering dus ten opzichte van voorgaande weken. Ook weidehooi kampt met hetzelfde ritme. De prijs ligt al tijden rond de €170 per ton. 

Stabiliteit houdt aan
Bierbostel noteert deze week dezelfde prijs (per procent droge stof) als vorige week: €2,50 in het zuiden en €2,65 in het noorden. Handelaren durven geen toekomstschatting te doen met het oog op het coronavirus. Daarbij zijn ze afhankelijk van de brouwerijen. Mochten deze minder gaan produceren, dan komt er automatisch minder aanbod. Het is dan afhankelijk van de vraag of de prijzen gaan reageren.

Voor voeraardappelen is wel een afzet, maar de prijs blijft stabiel op gemiddeld €50 per ton. Dit geldt ook voor de prijzen van de verschillende grassen. Engels raai is nog enigszins handel in en het aanbod is goed. De prijs blijft overigens hangen op een €120 per ton. Roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd zijn nog altijd minimaal beschikbaar. Prijzen blijven stabiel op respectievelijk €150, €120 en €135 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden