Shutterstock

Inside Melk

Forse toename in Nederlandse melkaanvoer

12 Maart 2020 - Chanti Oussoren - 2 reacties

De Nederlandse melkaanvoer lag in februari hoger dan vorig jaar. De melkcollectie is zelfs met 5,1% toegenomen, al heeft de toename deels te maken met het feit dat 2020 een schrikkeljaar is. Het vetpercentage lag daarentegen juist wat lager. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In februari hebben de Nederlandse melkverwerkers 1.142 miljoen ton melk gecollecteerd, zo blijkt uit de statistieken van het RVO. De melkcollectie is met 5,1% toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen was de collectie nog 1.086 miljoen toen. Het gemiddelde vetpercentage lag juist wat lager. Vorig jaar was het vetpercentage in februari 4,53% en dit jaar is dat percentage 4,49%.

Schrikkeljaar
De toename in de melkaanvoer is grotendeels toe de schrijven aan het schrikkeljaar. De maand februari telde dit jaar 29 dagen en hiermee kon er een extra dag melk worden gecollecteerd. Het is dan ook niet vreemd dat de melkaanvoer hoger lag dan in 2019. De aanvoer lag ook hoger dan de gemiddelde aanvoer van het 5-jarig gemiddelde.

Hogere dagproductie
De hogere collectie is echter niet volledig afkomstig van het feit dat er een extra dag beschikbaar was voor het leveren van melk. In februari 2020 lag ook de dagproductie hoger dan in 2019. Dit jaar lag de gemiddelde dagproductie rond de 39.403 ton. Vorig jaar lag de productie nog op 38,814 ton. De dagproductie is dus ook toegenomen, en wel met 1,5%. De toename in de melkaanvoer is een trend die sinds afgelopen zichtbaar is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden