Agrifoto

Inside Voer

Voermarkt schikt zich naar aanbod

14 April 2020 - Jorine Cosse

De voermarkt verkeert nog altijd in rustig vaarwater, zo melden de handelaren deze week. Of het stilte voor de storm is, is nog afwachten. Er borrelt hier en daar wel al iets, maar nog te weinig om prijswijzigingen door te voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral bij het kuilgras heerst wat onrust. Niet zozeer omdat de prijs oploopt, maar meer omdat het aantal melkveehouders met een bijna lege kuil toe lijkt te nemen. Hoewel de prijs stabiel blijft op gemiddeld €60 per ton (franco boerderij), gaan er geruchten dat er melkveehouders nog wel veel meer betalen.

Het aanbod kuil van goede kwaliteit is namelijk nog altijd gering. Om er zeker van te zijn dat hij het in handen krijgt, tikt de melkveehouder dus wel eens meer af dan gangbaar is. En dat terwijl de prijs al zeer hoog is in vergelijking met voorgaande jaren.

Bierbostel en aardappelen
De prijs van bierbostel blijft net als vorige week gelijk op gemiddeld €2,70 (per % droge stof) in het zuiden en €2,85 in het noorden. Er zijn zelfs handelaren die de bierbostel voor meer verkopen dan dat. Het totale gemiddelde is hierdoor wel bijgesteld naar €2,75.

Hoewel er nog altijd weinig aanbod is door brouwerijen die een productiestop hebben, zijn vraag en aanbod in evenwicht. Het geringe aanbod en de hoge prijs zorgt er voor dat melkveehouders soms eerder kiezen voor de goedkopere aardappelen.

Waar de aardappelen vorige week nog in overvloed waren, lijkt het aanbod deze week wat gas terug te nemen. Volgens sommige handelaren weet de aardappelindustrie nog niet zeker wat ze met het totale aanbod willen. Hierdoor daalt de prijs niet verder. Voor deze week blijft de prijs gelijk op gemiddeld €30 per ton, de kans is vrij groot dat dit weer iets gaat stijgen.

Stro en mais stabiel
Zowel de prijs van stro als die van mais en hooi blijft deze week stabiel. Het aanbod stro is nog altijd voldoende en daardoor in evenwicht met de vraag. Zowel de prijs van tarwe- als gerstestro blijft hangen op gemiddeld €100 per ton (franco boerderij). De prijs van snijmais blijft gelijk op gemiddeld €70 per ton.

Weidehooi weer in trek?
De prijs van weidehooi blijft gelijk op gemiddeld €170 per ton, maar hier lijkt het wat te rommelen. De vraag neemt wat toe. Enerzijds zijn melkveehouders voorzichtig wat aan het hamsteren voor hun jongvee, maar ook paardenhouders bewegen zich als kapers op de kust nu er op verschillende plekken niet voldoende gras is voor de dieren om lang op de wei te staan.

De prijs van weidehooi noteert in vergelijking met 2018, 2019 en het 5-jarig gemiddelde echter vrij laag. Een prijsverhoging zou in deze periode in vergelijking met de voorgaande 2 jaren niet heel gek zijn, maar het is de vraag of dat gaat gebeuren.

Grassen
De prijs van Engels raaigras, roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd blijven ook deze week weer gelijk op respectievelijk €120, €150, €130 en €135 per ton (franco boerderij). Hier lijkt in de aankomende weken ook nog geen wijziging doorgevoerd te worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden