Shutterstock

Achtergrond Droogte

Wereldwijd hopen melkveehouders op regen

5 Juni 2020 - Jorine Cosse

2020 lijkt voor Nederland het derde droge jaar op rij te worden. Een enorme tegenvaller voor melkveehouders die al kampen met krappe voervoorraden. Niet alleen in Nederland maar ook in veel andere landen hopen melkveehouders op regen en nemen de zorg rondom de droogte met de dag toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het vandaag flink regent, kampt Nederland met een droogteprobleem. Na een natte winter heeft de regen in de afgelopen maanden op zich laten wachten. Het neerslagtekort ligt nu al voor op recordjaar 1976. Voor veel veehouders, maar ook akkerbouwers, is de regenval daarom een welkom geschenk, maar vooralsnog niet veel meer dan de bekende druppel op een gloeiende plaat. Het droge weer brengt flink wat zorgen met zich mee, gezien de voervoorraaden op veel bedrijven behoorlijk zijn ingeteerd. 

Droog in Europa
Ook onze oosterburen kampen met een watertekort en vrezen voor een volgende droge zomer. In sommige Duitse deelstaten is sinds midden maart slechts 1 millimeter regen gevallen. Naast angst voor de droogte is er ook vrees voor een neveneffect van die droogte, namelijk al het ongedierte dat vrij spel heeft mede door de milde winter. 

Ook Frankrijk houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Uit een wetenschappelijk studie komt naar voren dat minstens de helft van het land te maken krijgt met een volgende droge zomer. Staatssecretaris Emmanuelle Wargon wil de betrokken streken vragen zich goed voor te bereiden op de droogte, zodat de drinkwatervoorraad niet in de problemen raakt. Dezelfde angst heerst in Ierland, aangezien verschillende belangrijke waterreservoirs al op een relatief laag niveau staan. Om terug te komen op het gewenste niveau, moet er in de komende weken minstens 100 millimeter neerslag vallen. 

Hoop op natte winter in Nieuw-Zeeland
Ook in Nieuw-Zeeland zitten melkveehouders met de handen in het haar. De droogte van afgelopen zomer heeft er flink ingehakt. Inmiddels zijn ze getrakteerd op enkele buien gehad, die op de meeste plekken voor 30 tot 60 millimeter neerslag hebben opgeleverd. Hiermee is de droogte echter niet voorbij.

Minister van Landbouw Damien O’Connor heeft aangegeven $500.000 beschikbaar te stellen aan veehouders in noord Waikato op het Noordereiland om voer aan te kunnen kopen. De hoop is dat er een natte winter komt, zodat het waterpeil kan herstellen. De droogte uit zich in de melkaanvoercijfers die sinds maart onder het niveau van vorig jaar zijn gedoken. 

Australië vreest melktekort
Buurland Australië kampt al jaren met droogte die afgelopen winter uitmonden in flinke bosbranden. Daardoor heeft de melkproductie een flinke knauw gekregen, mede ook doordat er veel melkveehouders gestopt zijn in de afgelopen jaren. Er wordt dan ook een oproep gedaan aan de supermarkten om melkveehouders te helpen door een hogere melkprijs te betalen, zodat zij minder snel in financiële problemen komen. De droogte brengt namelijk hoge kosten met zich mee door onder andere voerschaarste. Ook in Australië duimen ze voor een natte winter. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden