Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt blijft tam aanvoelen

2 Juli 2020 - Wouter Baan

De zuivelmarkt voelt tam aan. Al een behoorlijk aantal weken ondertussen. Zicht op een prijsopleving is er...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een roerige periode in het voorjaar is de zuivelmarkt langzaamaan in slaap gesukkeld. De prijzen van vrijwel alle fabricaten bewegen in een krappe range en kiezen bovendien geen duidelijke richting. Zuivelhandelaren spreken over dunne handelsvolumes. De handel beperkt zich bovendien tot de korte termijn. Voor het vierde kwartaal worden nog nauwelijks zaken gedaan. 

Ondertussen lopen de voorraden in de Particuliere Opslagregeling gestaag op. Er ligt nu ruim 60.000 ton boter opgeslagen en 45.000 ton kaas. De voorraden van magere melkpoeder vallen gematigder uit, maar zijn kortgeleden wel de grens van 15.000 ton gepasseerd. Daar bovenop zijn er natuurlijk ook nog de niet-geregistreerde voorraden, wat maakt dat eindgebruikers rustig achterover kunnen leunen.

Melkpoeder langzaam omlaag
Een gebrek aan vraag maakt dat de magere melkpoedernotering deze week €55 terugzakt tot €2.100 per ton. Ook de prijzen van volle- en weipoeder zakken wat weg. De kaasprijzen vertonen een stabiel tot licht stijgende trend, waarbij de notering van Gouda uitkomt op €2.840 per ton. Daarmee is de dip van de afgelopen weken teniet gedaan. Kaasproducenten hebben nog weinig last van drukkende voorraden. En dat is iets waar sommige handelaren zich over verbazen.

De DCA-spotmelknotering blijft staan op €32 per 100 kilo en ligt daarmee in de lijn met grondstofwaarde van melk. Tevens ligt de spotmelkprijs kort bij het niveau van de uitbetalingsprijzen die steeds vaker een bodem vinden. Zicht op herstel is er echter nog niet. Daarvoor moet de tamme zuivelmarkt eerst de weg naar boven weer inslaan. 

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden