Brookgardener / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Arla verhoogt nabetaling over 2021 met helft

29 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Arla verhoogt dit jaar de nabetaling van €1,00 naar €1,50 per 100 kilo melk. Dit bevestigt het bedrijf. Alle voorwaarden voor deze stap zijn aanwezig: een winstverwachting van minstens 2,8% en goede financiële ratio's.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nabetaling wordt grotendeels gedicteerd aan de hand van een paar heldere richtlijnen. Bij een winstmarge van 2,8%, wordt er minimaal €1,00 per 100 kilo contant uitbetaald. Van de resterende winst blijft tweederde in de onderneming en komt een derde op naam van het lid. In beide gevallen gaat het om eigen vermogen en wordt dit dus als zodanig in de boeken opgenomen.

Bij een voorziene winstverwachting van minimaal 2,8%, gaan de financiële instellingen ermee akkoord dat meer contant geld naar de leden kan en minder binnen de onderneming hoeft te worden geconsolideerd als eigen vermogen. De goede financiële situatie van Arla Foods laat zo'n uitkomst toe. 

Nabetaling deels al uitbetaald per voorschot
Voor dit jaar betekent dit dat €1,50 per 100 kilo als minimale nabetaling naar de leden zal gaan en er minder geld als kapitaal in de onderneming vastgelegd zal worden. De contante nabetaling wordt al deel als voorschot uitbetaald. Het gaat om €1,00 per 100 kilo over de eerste zes maanden van het jaar. Het restant wordt in maart 2022 uitbetaald bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2021.  

Een bedrijf met 2 miljoen kilo melk in 2021, met de ene helft van het volume geleverd vóór 30 juni, mag een contante nabetaling verwachten van in totaal €30.000.

FrieslandCampina-scenario niet aan orde
Wat nu bij FrieslandCampina speelt, kan zich volgens Arla niet bij haar voordoen. Bij FrieslandCampina zit nog heel veel kapitaal bij de niet-actieve leden. Banken hebben aangegeven dat ze dit als een schuld aanmerken en niet als vermogen. Hierdoor heeft de Amersfoortse verwerker de financiering moeten aanpassen om het eigen vermogen weer op peil te brengen. Dit geeft onrust bij leden, omdat die opeens bij moeten financieren, zodat de solvabiliteit niet in het gedrang komt.

Zo'n situatie is bij Arla niet aan de orde omdat zij binnen drie jaar na het stoppen van de melkproductie het volledige kapitaal uitbetaalt van de niet meer actieve leden. Bovendien legt Arla elk jaar minstens evenveel geld in de onderneming vast als dat er wordt uitbetaald. Dit kapitaal wordt voor 100% gewaardeerd als eigen vermogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden