Shutterstock

Nieuws Prijsrisico's

Australische melker krijgt toegang tot spotmarkt

15 Maart 2022 - Wouter Baan

Australische melkveehouders in deelstaat Victoria hebben sinds twee weken de mogelijkheid hun melk op de spotmarkt te verkopen. De bedoeling van het initiatief is om de markttransparantie te vergroten en prijsrisico's te beperken. Tevens kan op het platform de melkprijs worden vastgezet voor een langere periode.

Op de online spotmarkt (die draait op het Mercari-platform) vinden aanbieders en afnemers van melk elkaar op een open platform. Melkveehouders in Victoria, de tweede grootste melkveedeelstaat, worden daarmee in de gelegenheid gesteld om de melk aan meerdere verwerkers aan te bieden, terwijl afnemers op hun beurt profiteren van meerdere aanbieders. Het platform dat tweemaal per maand geopend is, verbindt ook verwerkers en eindgebruikers met elkaar. Daarmee wordt iedere schakel in de keten in de gelegenheid gesteld om hun marges – middels zogeheten back-to-back transacties – te bewaken.  

David Littleproud, de Australische minister van landbouw, zegt dat melkveehouders daarmee een sterkere concurrentiepositie krijgen in de keten. Het platform was een van de speerpunten van de zittende Australische regering om de melkveehouderij in het gebied weerbaarder te maken in de keten. Bovendien leidt de openbare markt tot meer transparantie, waar voedselketens volgens de minister bij gebaat zijn. 

Tot 13 maanden vooruit
Ondertussen is de eerste handel op het platform gedaan voor prijzen boven 9,60 Australische dollar per kilo milksolids voor levering in mei. Voor Nederlandse begrippen is dat een dikke veertiger. Voor levering januari 2023 is 100.000 liter verhandeld voor $8,50, terwijl ook al voor maart 2023 handel is gedaan. De leveringscontracten gaan van twee tot maximaal dertien maanden vooruit, waarmee de hele keten in staat is om over een langere periode prijsrisico's' af te dekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden