Met een weersvoorspelling van vast weer met gestaag oplopende temperaturen kunnen de maïszaaimachines binnenkort weer in actie komen. Maïs onder de juiste omstandigheden zaaien zorgt voor een vlotte kieming en beginontwikkeling, dus een minimale plantuitval. Maar wat is het optimale zaaimoment?
Het optimale zaaimoment is vooral afhankelijk van de bodemtemperatuur en weersvooruitzichten. Wacht met maïs zaaien tot de bodemtemperatuur minimaal 10 °C en de omgevingstemperatuur 15 °C is. Gemiddeld wordt deze bodemtemperatuur, afhankelijk van grondsoort en regio, ergens tussen 20 april en 1 mei bereikt. Het KNMI meet de bodemtemperatuur op vier plaatsen in Nederland, nog beter is natuurlijk om zelf te meten. Bij een kerende grondbewerking komt koudere grond boven te liggen, houd daar rekening mee.
Naast temperatuur is de draagkracht van de bodem natuurlijk altijd leidend, zorg dat de bodem geen structuurschade oploopt!
Risico's bij te vroeg zaaien
Gezien de weersvooruitzichten zou een vroege maïsinzaai dit jaar wel eens goed mogelijk kunnen zijn, zeker op de lichtere, warmere gronden. Maar let op: zaai niet te vroeg! Maïszaad kiemt bij een bodem vanaf 10 °C, maar het snelst bij meer dan 20 °C. Bij vroeg zaaien verloopt de kieming dus langzamer, waardoor de jonge kiem langer blootstaat aan schade door schimmels en insecten, met hogere plantuitval als gevolg. Ook is er risico op schade door nachtvorst.
Vroeg zaaien zorgt bovendien niet per se voor vroeger oogsten. Maïs is een kortedagplant, die zijn bloei afstemt op de daglengte. De bloei zet in na de langste dag, en het bloeitijdstip is afhankelijk van het maïsras, de groeiomstandigheden en de temperatuur.
Vanggewas aanpakken
Waar je dus de rust moet bewaren bij inzaaien, geldt dat zeker niet voor het vanggewas: werk dat zo snel mogelijk onder als je dat nog niet hebt gedaan. De nutriënten in het vanggewas komen zo'n twee maanden na inwerken vrij. Bij te laat inwerken kan de maïs deze niet meer volledig benutten. Ga je het vanggewas oogsten, realiseer dan dat je hiermee 20 tot 30 millimeter vocht onttrekt.
In onderstaande video geeft ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven nog vier praktische tips voor bij de voorbereiding van de maïsteelt: