Lely

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

6 Juni 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Toen Cornelis en Arij van der Lely in 1948 met het ontwikkelen van landbouwmachines begonnen, hadden zij vast niet kunnen bevroeden dat hun bedrijf zou uitgroeien tot wat het nu is. 75 jaar later is de machinebouwer de trendsetter op gebied van robotisering in de melkveehouderij met afzet in ruim 50 landen. Het jubileum wordt vandaag en morgen uitgebreid gevierd op de Campus in Maasluis, onder het credo '75 years red impact'. Hoewel de marktomstandigheden zonder meer uitdagend zijn, is het bedrijf optimistisch over de toekomst van de melkveehouderij.

De focus van Lely verschoof in de achterliggende decennia weliswaar van mechanisatie naar robotisering. Toch is het DNA van het familiebedrijf niet zoveel veranderd sinds de beginjaren, toen de oorlog net voorbij was en de agrarische sector in rap tempo veranderde. Geïnspireerd door Meccano-speelgoed ontwikkelden de broers de Lely Acrobat, een hooischudder om het agrarische landwerk gemakkelijk te maken. "Daar begon het succes van Lely", vertelt CEO André van Troost.  Aan een grote delegatie internationale dealers en de pers deed hij uit de doeken hoe het bedrijf de komende jaren verder wil blijven innoveren in de melkveehouderij.

Lely-CEO André van Troost nam het publiek mee in het verleden en de toekomst.

Sphere en Astronaut
Een productlancering bleef vandaag uit, maar die werd ook niet verwacht. Op dit moment is Lely druk bezig om de innovaties die in 2020 werden gelanceerd, naar de markt te brengen. De meest opzienbarende daarvan is de Lely Sphere, een apparaat dat de stikstofuitstoot op een melkveebedrijf flink kan verminderen. Volgens de Rav-lijst met 77%. Hoewel de innovatie gouden bergen belooft, is de weg naar de markt hobbelig. Door de stikstofonzekerheid happen melkveehouders vaak nog niet toe, hoewel de interesse er zeker is. Toch blijft het bedrijf overtuigd van de potentie van de Sphere. Volgens Van Troost zal dit apparaat de komende jaren ook in andere landen worden geïntroduceerd, zoals België, Duitsland en Denemarken. Het internationale gezelschap waarschuwde hij alvast dat de politieke wil om de veestapel te reduceren, zoals dat in Nederland nu het geval is, vroeger of later ook in andere landen gaat komen.

 Zuivelconsumptie blijft ondanks opkomst van vegan groeien

André van Troost

Hoewel de Sphere momenteel vooral de aandacht opeist, waren melkrobots in al die jaren de grootste hit. In 1995 kwam Lely als een van de eersten met de Astronaut-melkrobot op de markt. Van Troost vertelde dat er in de afgelopen vijf jaar 18.500 Astronaut A5's zijn verkocht. "Daarmee is de nieuwste generatie melkrobot qua aantallen sinds kort zijn voorganger voorbij."

Uitdagende tijden
Het jubileum wordt gevierd in uitdagende tijden, vindt Van Troost. Daarmee doelt hij onder meer op de oorlog in Oekraïne en het wereldwijde chiptekort, wat de bedrijfsvoering raakt. Toch oogt hij optimistisch. "Ondanks de opkomst van vega en vegan blijft de zuivelconsumptie jaar-op-jaar met 2% groeien." Hoewel dat groeicijfers zijn die perspectief bieden, is het volgens de CEO wel de kunst om aansluiting te blijven houden met de maatschappij. De innovaties waaraan Lely werkt, zijn te herleiden naar vijf principes. Eén daarvan is dierwelzijn. Daarbij kan gedacht worden aan vrij koeverkeer, maar ook de maatschappelijke wensen rondom kalf bij de koe kunnen niet genegeerd worden. Verder verwacht Lely dat melk van grasgevoerde koeien een breed gedragen consumententrend wordt. Met de Lely Exos, 's werelds eerste concept voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras, denkt Lely hierop in te spelen. In pilotprojecten is deze machine nu bij zo'n 20 melkveehouders in Nederland geïntroduceerd. De commerciële marktlancering volgt in 2024.  

Eén ding staat vast: na 75 jaar baanbrekende en vaak succesvolle productlanceringen hebben ze bij Lely nog niet genoeg van melkveehouderij-innovaties. "Op naar de komende 75 jaar", zo liet Van Troost zich meerdere keren ontvallen tijdens zijn presentatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
anna 7 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10904518/lely-na-75-jaar-nog-lang-niet-uitgeinnoveerd]Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd[/url]
"Bezint eer ge begint". Innovatie is geen oplossing voor de huidige problemen in de melkveehouderij. Innovatie is een directe kostprijs verhoging die wij niet kunnen terug verdienen in de markt. Er is echt geen één klant ( supermarkt) die zegt tegen ons: alstublieft, hier heb je een cent extra omdat jullie extra kosten maken. Wij zijn de enigste sector die gemaakte kosten niet rechtstreeks kunnen terug halen bij de consument. We zijn afhankelijk van onze verwerkers die weer hun eigen kostprijs systematiek hebben. Afhankelijkheid is sowieso een probleem in deze huidige tijd. De melkveehouderij heeft zich echt veel te afhankelijk gemaakt van allerlei erfbetreders. Iedereen mag een inkomen (salaris) hebben, ( €100 per uur is heel normaal) behalve de boer. Laat je niet gek maken door bedrijven als Lely, hun strategie is geld verdienen. En hellaas, het lukt ze nog ook (via de rug van de boer)!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Ondernemen

Robotbouwer Lely van rode cijfers naar riante winst

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden