Shutterstock

Analyse Zuivel Business

Room en poeder zwakker in tamme zuivelmarkt

23 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De markt voor vaste zuivel begint de laatste weken steeds trager en lustelozer te worden. De meeste bewegingen zijn zijwaarts. Magere melkpoeder wordt wel zwakker. Ook room deed een stapje naar beneden. Boter niet. Even leek goedkoop Iers aanbod roet in het eten te gooien, maar dat  moment lijkt weer voorbij.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-boternotering leek te dalen, maar eindigde per saldo licht hoger  dan vorige week. De druk aan het begin van de week kwam door extra goedkope Ierse boter, die werd aangeboden voor prijzen tussen de €4.300 en €4.400 per ton. Het bleek evenwel te gaan om een beperkt aanbod.

De handel in boter is ondertussen weinig geanimeerd. Veel kopers hebben zich al behoorlijk ingedekt voor de komende maanden, zo is de indruk en er zijn voldoende voorraden.

Met de boterprijs ging ook de roomprijs omlaag. Magere melkconcentraat werd eveneens iets goedkoper, maar relatief beperkt. Dit product moet het vooral hebben van afzet voor de versproductie of export naar Zuid-Europa.

Voor de productie van magere melkpoeder is het concentraat te duur. Wie magere melkpoeder wil exporteren, krijgt boven de €2.350 per ton weinig verkocht, zeker richting Afrika, zo valt te horen. Ook elders is de afzet moeilijk. Daar is de zwakke GDT-veiling van eerder deze week mede debet aan. Verkopende partijen registreren wel aanvragen, maar sluiten niet veel contracten af.

Dankzij de hoge kaasproductie blijft ook het aanbod van wei vrij groot en zijn de prijzen daarvoor slecht. Het meeste aanbod is nog altijd tot €100 per ton. De prijs van weipoeder voor feed blijft ook redelijk vast tussen de €600 en €650 per ton, bij een zwakke vraag. Weipoeder voor food, die goed hittebestendig is, levert tot €150 per ton meer op en vindt een goede afzet in Azië, waar het veel gebruikt wordt voor de productie van gezoete condens.
{{dataviewSnapshot(46_1687443511)}}

De kaasmarkt voelt nog altijd het stevigst aan, maar ook hier wordt de stemming matter. Wel lopen de noteringen voor Goudse en Edammer foliekaas en voor mozzarella nog op, zo blijkt uit de data van DCA. Daarbij doet het laatstgenoemde product het qua verwaarding het best. Bij de Cheddar is de stemming iets zwakker, maar heel veel verschil is er ook niet. Voor Emmentaler blijft de markt behoorlijk stabiel.

De prijzen voor rauwe melk zijn nagenoeg stabiel ten opzichte van vorige week. De vraag is zwak. Handelaren doen hun beste om het beschikbare product geplaatst te krijgen. Vrijwel de enige lucht in de markt komt van de export van vloeibaar product naar Zuid-Europa.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden