Farmel

Nieuws melk

Farmel ziet herstel na tweede lastig jaar

8 November 2023 - Klaas van der Horst

Farmel Holding, eigenaar van melkhandelaar Farmel en Veco Zuivel, heeft vorig jaar opnieuw verlies geboekt, vooral door snel gestegen melkprijzen en verkoopcontracten die niet mee omhoog gingen. In de eerste helft van dit jaar was er evenwel een sterk herstel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal boekte Farmel vorig jaar een verlies van €5,5 miljoen, wat €2,5 miljoen meer is dan in 2021. In de eerste helft van dit jaar werd €6,1 miljoen winst geboekt en is de verwachting dat ook het hele jaar positief uitpakt, aldus financieel directeur Johan Westhoff.

De totale omzet in het eerste halfjaar van 2023 was naar rato wel iets lager dan zou zijn af te leiden uit de jaarcijfers over 2022, maar de zuivelmarkt als geheel is ook flink lager. Wat Farmel in de eerste zes maanden van dit jaar hielp is de sterk verbeterde marge, mede als gevolg van vorig jaar afgesloten en nog doorlopende contracten.

Het verlies in 2022 kwam van twee kanten. De sterk gestegen inkoopkosten voor melk en zuivel konden pas met vertraging worden doorberekend in de afzet. Toen werkten de lopende afzetcontracten tegen. Daarnaast moest ook een onvoorzien verlies worden geboekt vanwege extra kosten bij Veco Zuivel. Daar zorgden extra onderhoud en organisatorische kwesties voor hoger dan verwachte lasten.

Door de hoge zuivelprijzen schoot de omzet vorig jaar omhoog van €457 miljoen (2021) naar €727 miljoen, een plus van 60%. Daarbij steeg de omzet buiten Nederland iets sterker dan die in Nederland. Vorig jaar werd meer dan 53% van de omzet over de grens geboekt, onder meer in België. Het eigen vermogen kreeg door de sterke prijs- en omzetstijging wel een dip. Dat daalde van 18,7% naar 13,3%.

Oudere oorzaak
De problemen van Farmel vinden hun oorzaak voor een deel in verliezen die in 2021 werden gemaakt op de zuiveltermijnmarkt. Daar moesten posities worden afgedekt die een forse aanslag deden op de middelen van de zuivelhandelaar. Vorig jaar slaagde het bedrijf er door de sterk opgaande markt niet in om het tij te keren. Zoals genoemd konden de dure inkoopkosten niet direct worden doorberekend aan de afnemers.

Veco Zuivel
Daarnaast waren er tegenslagen bij Veco Zuivel, dat nu een huismerkleverancier voor Jumbo is. Er waren door een hogere bezetting van de lijnen flink meer onderhoudskosten, terwijl de organisatie ook niet helemaal ingesteld was op het hogere tempo. Deze verschillende oorzaken zaten een structureler herstel in de weg, maar hiervoor zijn aanvullende afspraken gemaakt met de bank. Farmel werkt dit jaar met succes aan een inhaalslag, iets wat de huisaccountant bevestigt.

In het kader van een aanpassing van de organisatie is AGF-handel Holland Agri Foods verkocht.

Farmel is voor 50% eigendom van Ausnutria, dat weer voor 70% in eigendom is van het eveneens Chinese Yili. Voor de andere 50% is Farmel in handen van het management. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden