Shutterstock

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

14 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Belgische melkveehouders krijgen per 1 maart te maken met aangescherpte regels voor het IKM-kwaliteitssysteem. Daarbij ligt vooral een grotere aandacht op de hygiëne op het bedrijf en op het antibioticagebruik, zo maakt brancheorganisatie MilkBE bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aanpassing is een verdere uitwerking van de regelgeving zoals die al in 2020 is doorgevoerd. Doel van de verder uitgewerkte hygiëneregels is om bedrijven die de zaken qua hygiëne en netheid niet op orde hebben, beter in beeld te krijgen en hen aan te zetten tot verbetering. Bedrijven die hun zaken niet op orde hebben, krijgen geen certificaat meer totdat ze wel voldoen. Ook wordt sneller een korter lopend certificaat toegekend.

Nog een verandering is dat de onaangekondigde audit, die al mogelijk was, door meerdere personen mag worden verricht, waarbij ook de koper van de melk aanwezig mag zijn. 

Bijhouden van het antibioticagebruik en inschrijving in het Vlaamse of Waalse register was al verplicht. Vanaf maart volgt ook de verplichting om het antibioticagebruik met de dierenarts te bespreken bij een matige of slechte score (gele of rode beoordeling). Hier zijn nog geen sancties aan de orde, zoals bij hygiëne en netheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden