360b / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

26 Februari 2024 - Wouter Baan

Twee jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ziet het ernaar uit dat Danone gaat vertrekken uit Rusland. Er is naar verluidt een akkoord bereikt met een koper voor de Russische activiteiten, die vorig jaar zomer nog werden geprivatiseerd door de regering van Vladimir Poetin.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022 zijn de Russische activiteiten een hoofdpijndossier voor Danone. Aanvankelijk werd er gekozen om te blijven om de bevolking in Rusland niet te duperen. Wel werden de investeringen in het land opgeschort. Dit leidde tot behoorlijke maatschappelijke kritiek, gezien veel andere westerse bedrijven wel vertrokken. Ruim een half jaar later kondigde de Franse zuivelreus aan toch een (onbekende) koper te hebben gevonden, waarbij een afschrijving van maar liefst $1 miljard op de koop toe werd genomen. Deze deal liep uiteindelijk om onbekende redenen stuk.

Vervolgens kwam er vorig jaar zomer weer een nieuwe wending in de zaak, toen bleek dat de Russische regering de controle van activiteiten van Danone in het land bij presidentieel decreet had overgenomen. Een bevriende oligarch van Poetin kreeg de leiding. Een paar maanden later werd de merknaam Danone voor de Russische markt omgedoopt in H&N, dat staat voor health & nutrition. 

Nu meldt The Financial Times die stukken heeft ingezien een nieuwe doorbraak. De Russische activiteiten zouden voor omgerekend $191,5 miljoen worden verkocht aan Vamin Tatarstan, een Russisch zuivelbedrijf dat in handen is van Mintimer Mingazov. Volgens de krant zou Danone genoegen moeten nemen met de eis van het Kremlin om 50% korting te geven op de vraagprijs van de eigendommen.  

De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door het Russische ministerie van Landbouw. Dat is overigens geen formaliteit, gezien de politieke spanningen met het westen die de oorlog met zich meebrengt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden