Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Voorjaarskriebels remmen vraag naar ruwvoer

12 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het is niet de drukste tijd in de fouragehandel. Hooi en stro loopt goed door maar in maïs en kuilgras is het weleens drukker geweest rond deze tijd van het jaar volgens handelaren. De steekvaste bijproducten komen na een paar roerige weken in wat rustiger vaarwater.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voorjaar wil nog niet los. De temperatuur is er wel, het wil alleen maar niet droog worden. Her en der is het gras onderhand al te lang om mest uit te rijden. Sommige boeren hebben daarom maar besloten te maaien. Veehouders lijken ervan overtuigd dat we dit jaar een vroege eerste snee zullen hebben. Enkele fouragehandelaren merken dat er wat meer kuilgras wordt aangeboden. Over het algemeen is het alleen niet het beste gras dat veehouders willen verkopen. Vraag naar kuilgras blijft beperkt tot de vaste kopers. Bedrijven die krap zitten in gras en bij moeten kopen zijn dun gezaaid tot nu toe. De prijs van kuilgras staat wat onder druk. Vooral het matige gras is lastig kwijt te raken. Voor goed kuilgras komt de DCA Indicatieprijs uit op €90 per ton.

Snijmaïs blijft redelijk stabiel. Veel vraag is er niet maar daar staat tegenover dat er ook niet veel wordt aangeboden. Dat past ook wel bij deze tijd van het jaar. De DCA Indicatieprijs doet een klein stapje terug en staat deze week op €95 per ton.

In de bijproducten blijft het rumoerig. Van een vraagmarkt zijn we naar een aanbod gedreven markt gegaan in de voorbije weken. Prijzen van vloeibare stomen staan nog steeds onder druk maar bij de steekvaste bijproducten beginnen prijzen te stabiliseren. Toch wil het nog niet erg rustig worden. Onder leveranciers van bierbostel is veel te doen over de verschillende noteringen. Veruit de meeste klanten kopen één vracht tegelijk en daar wordt weinig of geen korting op de prijslijst gegeven. Voor grote bestellingen (bijvoorbeeld tien vrachten) kan in de huidige markt met voldoende aanbod wel wat gedaan worden met prijs, maar dat is een klein deel van de markt. Horen die uitschieters nu wel of niet in een notering of indicatieprijs thuis? Daar hebben leveranciers een eigenbelang bij en een duidelijke mening over. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €3,50 per procent droge stof. De extremen zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

Uitverkocht
In stro blijft het vaste werk doorlopen. Het is vooral Frankrijk waar nu stro vandaan komt. Aanbod uit Duitsland en Denemarken valt tegen. Ook in Oldambt hebben akkerbouwers nog weinig haast met verkopen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €140 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. In weidehooi is niet gek veel handel. Vraag en aanbod blijven netjes in evenwicht. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €200 per ton.

In graszaadhooi was al niet veel handel en het lijkt met de week rustiger te worden. Een representatieve prijs wordt daardoor steeds lastiger samen te stellen. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi doet een stap omhoog naar €185 per ton, ongeacht ras. Verschillende fouragehandelaren geven aan geen graszaadhooi meer te kunnen leveren. Niet of moeilijk kunnen leveren geldt ook voor voeraardappelen. Aanbod is er nauwelijks. De DCA Indicatieprijs komt uit op €60 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden