Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Zuivelmarkt loopt weg van uitbetalingsprijzen

15 Maart 2024 - Klaas van der Horst

Echt goed gaat het niet met de zuivelprijzen. Opnieuw was er weer een week met dalende noteringen. Op de vloeibare markt komt dat door een oplopende toevloed van product, die ook nog eens moeizaam wordt verwerkt. Vooral concentraat kreeg een klap omlaag. Daarachter speelt, net als bij de vaste zuivel, een zwakke vraag. Het lijkt niet allemaal structureel. Mogelijk werkt er ook al iets door van een tijdelijke paasdip.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot Pasen is het nog wel ruim twee weken te gaan, maar veel verwerkende bedrijven hebben al een groot deel van hun inkopen gedaan. Dat lijkt een effect te hebben op de markt, maar veel bedrijven blijven voorzichtig inkopen en lijken bang om grotere voorraden in te slaan. Dit fenomeen lijkt onder meer mee te spelen op de boter- en kaasmarkten.

Hier lijken kopende partijen niet heel ruim in de voorraden te zitten, terwijl producenten ook niet op een berg product zitten. Veel reden om de prijzen erg te laten zakken of stijgen is er dus op het eerste gezicht niet. Het ligt er maar aan welke factor uiteindelijk de doorslag geeft welke kant het uiteindelijk op zal gaan.

De botermarkt oogt het meest ontspannen. Er is wel enige druk op de prijzen, maar met de huidige roomprijs kan prima boter worden gemaakt, terwijl er voor producenten ook weer geen aanleiding is om heel veel boter te maken die vervolgens in de voorraad verdwijnt.

Een aantal grote handelsbedrijven signaleert dat er ondertussen wel meer export plaatsvindt op het huidige prijsniveau. Er zou zelfs nog meer geëxporteerd kunnen worden als zuivelbedrijven maar een beetje extra product zouden verpoederen, zo wordt aangegeven. Daarmee ontstaat er lucht in de markt en op langere termijn weer ruimte voor betere prijzen, zo is de redenering. Maar kennelijk zijn verwerkers ietwat terughoudend en wordt een vrij hoge verwerkingsmarge aangehouden.

De deze week sterk gedaalde prijs voor magere melkconcentraat (-13,4%) zou echter de deur open moeten zetten om meer product te gaan verpoederen.

Met een concentraatprijs van €1.600 per ton en een verwerkingsmarge van €600 per ton kan prima melkpoeder worden gemaakt, zo menen marktkenners. In de voorbije weken ging het evenwel iets lastiger. Toen was magere melkconcentraat nog veel duurder. Door het uitvallen van een aantal poedertorens is er echter voelbaar meer druk op de markt gekomen.

Bij de melkpoeders is er ondanks de moeizame markt toch nog altijd meer beweging bij de afzet van product voor humaan gebruik dan voor diervoer.

Daar is de markt al maandenlang rustig, terwijl de situatie er nog niet beter op wordt. Magere melkpoeder voor veevoer en ook weipoeder voor veevoer zakken steeds verder weg in prijs. Hierbij ligt de handel dan ook bijna helemaal stil.

De spotmelk voor rauwe melk staat tenslotte ook verder onder druk, waarbij het prijsverschil met de uitbetalingsprijzen van de zuivelindustrie oploopt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden