Shutterstock

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

8 April 2024 - Alex Jurvillier

Uit de laatste door DCANZ gepubliceerde melkaanvoer cijfers van Nieuw-Zeeland is een groei zichtbaar voor februari dit jaar. Gestuwd door de extra schrikkeldag krijgt de productie in februari een extra zetje. Ook de Australische melkaanvoer lijkt hierdoor te zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in februari bedroeg in Nieuw-Zeeland 1,91 miljoen ton. In vergelijking met februari vorig jaar een opmerkelijke grote stijging van 5,5%. Dat verschil was tussen februari 2022 en 2023 kleiner, toen de toename 2,3% bedrag. Door een extra dag, vanwege schrikkeljaar, geeft de toename een vertekend beeld. Zonder deze extra dag, op basis van de gemiddelde productie in februari, bedraagt de melkaanvoer in februari 1,85 miljoen ton. Dat is nog steeds een stijging van ruim 1,87% ten opzichte van februari vorig jaar. Wel is het een zwakkere stijging dan de toename een jaar eerder. 

Zonder de extra schrikkeldag, op basis van de gemiddelde dagproductie in februari, betreft de totale melkproductie van januari en februari 2024 samen 4,172 miljoen ton. Dit tegenover 4,166 miljoen ton in dezelfde periode een jaar eerder. 

De toegenomen melkproductie is deels te herleiden aan het weer in Nieuw-Zeeland. In februari was zeer droog en ongewoon zonnig, maar met relatief normale temperaturen. De bodemvochtigheid bleef grotendeels hetzelfde als een maand geleden. Het is overal droger dan normaal, behalve in Waikato en Southland, zo geeft een analist aan. Door deze omstandigheden is de grasgroei overvloedig in deze twee regio's waar relatief veel melk wordt geproduceerd. 

In 2023 was de melkaanvoer met 21,245 miljoen ton ook wat hoger dan 2022. Eerder verwachtte het Amerikaanse landbouwministerie USDA voor dat jaar juist een daling tot 21,2 miljoen ton. Dit als gevolg van El Niño- weerpatronen, de verlaging van melkprijzen en aanhoudende kosteninflatie bij melkveehouders. 

Australische melkaanvoer goed van start in eerste maanden
De Australische melkaanvoer bedroeg in februari 601,8 miljoen liter, rapporteert Dairy Australia. Zonder de extra schrikkeldag op basis van de gemiddelde dagproductie betreft de totale productie 581,05 miljoen liter. Dat is nog steeds meer dan de 553,5 miljoen liter in februari 2023.  Zonder de extra schrikkeldag, op basis van de gemiddelde dagproductie in februari, betreft de totale melkproductie van januari en februari 2024 samen 1.308.5 miljoen liter. In dezelfde periode in 2023 was dit 1.244.9 miljoen liter.

Daarmee gaat de Australische melkproductie dit jaar hoger van start te gaan. Dit is in lijn met de eerder door USDA verwachte toename van 1% tot 8,5 miljoen ton melk in 2024. In 2023 bedroeg de Australische melkproductie 8,13 miljoen liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden