ChameleonsEye / Shutterstock.com

Analyse Melk

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland schiet omlaag

6 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland maakte in maart dit jaar een uitglijder. Zo blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van DCANZ dat de melkaanvoer met 1,75 miljoen ton het laagste is in drie jaar. Droogte en irrigatierestricties doen daarbij de das om. Australische melkaanvoer overtreft daarentegen juist de jaar op jaar vergelijking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in maart was met 1,75 miljoen ton 8,46% lager dan februari, toen de melkaanvoer 1,81 miljoen ton bedroeg. In vergelijking met maart vorig jaar was de melkproductie van Nieuw-Zeeland in maart 2024 63.000 ton lager, ofwel een daling van 3,47%. Daarmee staat de totale productie in 2024 tot maart op 5,99 miljoen ton. Dat is in vergelijking met de 5,98 miljoen toen van vorig jaar in de eerste drie maanden dan wel weer iets hoger, maar veel scheelt het niet meer.

Weerfenomeen El Niño speelt een rol bij de daling van maart. Die zou hebben gezorgd voor drogere weersomstandigheden dan gebruikelijk. Veel melkveebedrijven zouden volgens het Amerikaanse Landbouwministerie USDA in het land kampen met de effecten van droogte. Daarbovenop komen de irrigatierestricties. Die zouden zijn opgelegd als gevolg van een lage grondwaterstand. Het is hopen op betere weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland.

Australië
De melkproductie van Australië bedroeg in maart 2024 596,4 miljoen liter en komt daarmee hoger uit dan maart 2023. Toen bedroeg de melkproductie 580,3 miljoen liter, wat 2,8% lager is. De melkaanvoer in februari 2024 bedroeg 601,8 miljoen liter, wat 0,9% hoger is. El Niño zou volgens het Australische meteorologische bureau voorbij zijn, schrijft USDA. Daarbij wordt nu vooral gelet op de ontwikkelingen omtrent La Nina. Onzeker blijft of dat weerfenomeen, het omgekeerde van El Niño, zich later in het jaar gaat ontwikkelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden