Shutterstock

Nieuws melk

Minder vaak melken geeft Cheddar meer kleur

7 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Consumenten houden meer van gelere of zelfs bijna oranje Cheddar dan van bleekwitte varianten. Niet voor niets is de zogenaamde rode Cheddar meestal het duurst. Om de gewenste kleur te verkrijgen, wordt vaak B-caroteen toegevoegd, maar het kan ook anders, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cork en het Ierse Teagasc.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sleutel daarvoor ligt in het aanpassen van de frequentie van melken. Verreweg de meeste Ierse melkveehouders melken gewoon twee keer per dag. Het hele bedrijfsritme is daarop aangepast. Overstappen naar een ritme van eens per dag melken heeft evenwel grote gevolgen voor onder meer de kleur van de Cheddar die wordt geproduceerd met behulp van de melk van deze bedrijven. Deze Cheddar krijgt vanzelf een meer gele kleur, zonder toegevoegd caroteen te gebruiken. Dat komt omdat bij eens per dag melken het gehalte aan B-caroteen met 31% stijgt.

Dikkere melk, minder kilo's
De melk van bedrijven waar eens per dag wordt gemolken heeft overigens meer afwijkingen in samenstelling. De melk is 'dikker' dan melk van bedrijven waar twee keer per dag wordt gemolken. Dit is vooral zichtbaar naarmate het einde van de lactatie meer in zicht komt. Nadeel van minder vaak melk is wel dat er minder kilo's melk worden geproduceerd en boeren rekening moeten houden met een minder hoog inkomen.

Daar staat dan weer tegenover dat melkveehouders meer vrijheid hebben in hun dagritme en daardoor eventueel op een andere manier meer inkomen kunnen verwerven. In Ierland zijn er nu zo'n 200 melkveehouders die eens per dag hun koeien melken. Een iets grotere groep melkt drie maal per twee dagen. Het overgrote deel van de Ierse melkveehouders houdt het op twee keer per dag melken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden