testing / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Zuivelgigant Yili blijft met groeicijfers strooien

10 Mei 2024 - Wouter Baan

De Chinese zuivelgigant Yili heeft in 2023 de omzet en winst verder opgeschroefd, hoewel het groeitempo iets minder indrukwekkend is dan eerdere jaren. In het eerste kwartaal van 2024 laat de omzet zelfs een kleine teruggang zien, hoewel de winst wel verbeterde. Dit blijkt uit de jaarcijfers en kwartaalupdate die deze week gecombineerd zijn gepubliceerd. 

Sinds 2016 boekt Yili louter groeiende omzetcijfers en die lijn werd ook in 2023 doorgetrokken. De omzet groeide vorig jaar met krap 2,5% tot 126 miljard Chinese renminbi. Omgerekend is dit €16,1 miljard, waarmee het bedrijf tot de vijf grootste zuivelondernemingen van de wereld behoort. Daarmee is het groeitempo wel wat lager dan in 2022 toen de omzetgroei meer dan 10% was.

Onder de streep steeg de winst tot omgerekend €1,3 miljard, wat neerkomt op een indrukwekkende winstmarge van 8,3%. Daarnaast verbeterde ook de cashflow aanzienlijk afgelopen boekjaar. 

Groeiende ijsdivisie
Een groot deel van de omzet (bijna 70%) realiseert het bedrijf met vloeibare zuivelproducten, hoewel die tak in 2023 beperkt groeide. Krap een kwart van de omzet komt uit de melkpoederhandel, die divisie groeide vorig jaar met 5%. De ijsdivisie is relatief klein, maar groeide vorig jaar wel sterk met ruim 10%. Met een vergelijkbaar percentage groeiden de buitenlandse activiteiten van Yili.

De Chinese zuivelgigant is ook in Nederland actief met een eigen innovatiecentrum op het terrein van de Wageningen Universiteit dat recent nog werd uitgebreid. Daarnaast heeft het bedrijf een meerderheidsbelang in het Hongkong beursgenoteerde Ausnutria dat in Nederland diverse productielocaties heeft waar op dit moment gereorganiseerd wordt. Daarnaast is Ausnutria op zijn beurt ook aandeelhouder van Farmel.  

Outlook 2024
Voor 2024 verwacht het bedrijf een verdere toename van de omzet en winst. In het eerste kwartaal komt deze verwachting echter niet geheel tot uiting, aangezien de omzet licht afzwakte. De winst daarentegen verbeterde wel in de eerste maanden van 2024 en lag 18,2% hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Precisiefermentatie levert nog geen volwaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden