Van Dutch Milk Foundation

A-Ware vraagt 300 miljoen kilo melk aan

14 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Kaasconcern A-Ware heeft een aanvraag ingediend van 300 miljoen kg melk bij de Dutch Milk Foundation (DMF). Uit deze organisatie kunnen producenten van dagverse zuivelproducten en natuurgerijpte kaas in Nederland boerderijmelk betrekken van FrieslandCampina.

Dit zei Piet Boer, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina, donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van het concern in Amersfoort. A-Ware wil de melk gaan gebruiken voor de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen, die eind 2014 in gebruik wordt genomen. Het zuivelconcern wordt hiermee de derde partij die boerderijmelk betrekt van de DMF, naast Arla Nederland in Nijkerk en kaasfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf.

DMF is ruim vier jaar geleden ontstaan na de fusie van Friesland Foods en Campina. De Europese Commissie gaf haar fiat aan deze fusie op voorwaarde dat FrieslandCampina boerderijmelk ter beschikking stelt aan Nederlandse zuivelbedrijven. Hiermee wilde Brussel voorkomen dat FrieslandCampina een te dominante postie op de Nederlandse zuivelmarkt zou krijgen. Via DMF kan maximaal 1,2 miljard kg melk per jaar worden geleverd.

De prijs bedraagt de FrieslandCampina garantieprijs min één procent voor de eerstkomende vijf jaar, met een verrekening voor onder meer heffingen, transport en kwaliteitscontrole. "Met het verzoek van A-Ware zitten wij aan het maximum van 1,2 miljard kg", vertelt Boer. De coöperatievoorzitter zegt zich geen zorgen te maken over de groei van A-Ware op de Nederlandse kaasmarkt. Wel heeft FrieslandCampina de huidige relatie met A-Ware tegen het licht gehouden, wat onder meer heeft geleid tot het opzeggen van een transportovereenkomst. "Maar A-Ware verhandelt als handelspartij een deel van onze kaas. Deze relatie willen zo houden. Die blijft belangrijk voor ons."

Het leveren van de melk via de DMF is in principe voor onbeperkte tijd, maar Boer laat doorschemeren dat FrieslandCampina in 2017 - als het melkquotum definitief is verdwenen - eens bij Brussel wil aankloppen om deze voorwaarden te herzien. "We leven dan tenslotte in een vrijere markt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
L.Veenstra 10 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10822328/A-Ware-vraagt-300-miljoen-kilo-melk-aan]A Ware vraagt 300 miljoen kilo melk aan[/url]
Geachte Mevr./Heer
Op zo'n ontwikkeling kun je alleen maar positief reageren. Zoals ik dagelijks de bouw kan volgen geeft deze nieuwe fabriek een oppepper voor Friesland en zeker voor Heerenveen. Mijn vraag is wanneer gaat de personeels aanname van start? Over deze vraag zou ik graag geinformeerd willen worden.

Met vriendelijke groet,

L.Veenstra
A-ware Food Group 11 September 2013
Geachte meneer of mevrouw Veenstra,

U kunt uw open sollicitatie voor een functie binnen de kaasfabriek van A-ware Food Group mailen naar po@a-warefood.com.

Daarnaast vindt u op http://www.a-warefood.com/nl/vacatures/vacatures een overzicht van vacatures binnen A-ware Food Group.

Met vriendelijke groet,
A-ware Food Group
H. vd Berg 11 September 2013
Charmant om zo te reageren van A-Ware!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden