DCA Melk Pro

Prijs kaas zakt toch door zwakke bodem heen

30 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na twee weken van stabiele prijzen, is de kaasnotering in Duitsland voor wk44 toch door de zwakke bodem van 2.675 euro per ton gezakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Weliswaar hebben veel kaasfabrieken de kaasproductie gematigd, ook omdat in veel Europese lidstaten de melkproductie seizoensmatig laag ligt, maar dit kan de daling van de kaasprijs nog niet tot staan brengen. Uit de handel wordt gemeld dat de kaasafzet op zich goed doorloopt, ook naar alternatieve exportbestemmingen dan Rusland. Kennelijk zijn daarbij wel lagere prijzen nodig om de verkopen op gang te houden.

Net als room, die vorige week weer in prijs toenam, blijft ook boter het uitstekend doen. Zeker in Nederland vertaalt zich dat in hogere prijzen, met een boternotering van het Productschap Zuivel (PZ) die met 2 euro is gestegen naar 299 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. Daarmee ligt de boterprijs weer bijna op het niveau van 8 weken geleden. Maar wel, om het even in het perspectief te plaatsen, een kwart lager dan bij de start van dit jaar.

Of boter lang de opwaartse trend vol houdt, is de vraag. In Duitsland ligt de prijs van boter al vijf weken muurvast op een notering van gemiddeld 3,05 euro per kg. Vanuit de Nederlandse handel wordt eigenlijk verwacht dat de prijs van room onder druk komt te staan als de melkproductie in de komende weken weer toeneemt. Wel is het over een kleine twee maanden al weer Kerstmis, altijd een belangrijke motivator voor hogere prijzen van boter en room.

De vrije val in de prijs van magere melkpoeder blijft tenslotte doorgaan. In Nederland ging er deze week weer 5 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW, af om te komen tot een notering van 190 euro per 100 kg. Dit is de laagste notering sinds 2010 en het einde is nog niet in zicht, aangezien veel surplusmelk wordt verpoederd tot magere melkpoeder. Het aanbod blijft derhalve hoog, terwijl de vraag vooralsnog niet significant aantrekt.

Sterker nog: afgelopen week kwamen ook importcijfers buiten vanuit China, waaruit blijft dat over de maand augustus de export van magere melkpoeder en andere zuivelfabricaten fors is gedaald. Weliswaar is China sinds dit voorjaar als grote koper van zuivel vertrokken, maar doordat veel onders nog enkele maanden doorliepen haalde het land toch nog veel melkpoeder uit de markt. Nu deze contracten af lopen, wordt het effect van de gebrekkige kooplust nog beter voelbaar.

Volle melkpoeder blijft in Nederland bijzonder stabiel door nu al acht weken op 237 euro per 100 kg genoteerd te staan, onder meer doordat het vetgehalte mede de prijs van volle melkpoeder in de benen weet te houden. In Duitsland staat volle melkpoeder echter onder druk en moest de notering deze week met 2,5 cent naar beneden tot 235 euro per 100 kg. Hiermee is volle melkpoeder uit Duitsland goedkoper geworden dan het Nederlandse product.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden