Overname eenvoudiger

Melkveewet positief voor bedrijfsovername

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK) is erg tevreden over de uitkomst van de melkveewet. Vooral omdat de wet leidt tot verbreding van de mogelijkheden voor bedrijfsoverdracht en -overname.

Jaco Geurts van het CDA, pleitte al een tijdje voor bedrijfsoverdracht tot in de derde graad. Vandaar dat hij samen met de ChristenUnie, PVV en SGP een amendement had ingediend. Naar aanleiding van een aantal vragen van VVD'er Helma Lodders had staatssecretaris Dijksma al eens aangegeven praktische oplossingen te zoeken om bedrijfsovername te vereenvoudigen.

Volgens Koen Bolscher, portefeuillehouder melkveehouderij van het dagelijks bestuur van NAJK, werd de bedrijfsoverdracht voorheen te sterk beperkt. ‘De melkveefosfaatreferentie kon alleen worden overgedragen aan een persoon met een bloed- of aanverwantschap in de eerste graad of ingebracht worden in een maatschap met een persoon waarmee bloed- of aanverwantschap in de eerste graad bestaat. Bedrijfsoverdracht van de melkveefosfaatreferentie tussen partners, of door een aanverwantschap na de eerste graad, wordt door de wijziging mogelijk.'

Buiten- familiaire bedrijfs-overname wordt steeds belangrijker

Derdegraads overnames houden in dat ook ooms, tantes, neven en nichten een bedrijf kunnen overnemen. Daarnaast stimuleert NAJK actief, mede ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, buitenfamiliaire bedrijfsovername. Bolscher stelt: 'Voor behoud van voldoende jonge agrarische ondernemers wordt deze vorm van bedrijfsovername in de toekomst steeds belangrijker worden.'

Verruiming van de mogelijkheden rondom bedrijfsovername was een belangrijk punt voor de leden van NAJK. Daarnaast heeft NAJK, in nauwe samenwerking met LTO Nederland, NMV en NZO gepleit voor een beperking van het wetsvoorstel om intensieve groei te remmen. De sector kan instemmen met het voornemen om grondgebondenheid te versterken via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) maar blijft pleiten voor een beperking van extremen om daardoor verantwoorde ontwikkeling van de melkveehouderij te behouden.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk52 26 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10860803/Melkveewet-positief-voor-bedrijfsovername]Melkveewet positief voor bedrijfsovername[/url]
Laat de belasting het bedrijf maar eens komen schatten, dan staan de opvolgers en ook de overdragers van het bedrijf meteen met allebei de benen op de grond.
Tinus 26 November 2014
Vraag me af wat voor gevolgen dit heeft voor een intensieve melkveehouder die zijn bedrijf wil verkopen. Stel een bedrijf met 40 ha en 120 MK en 60 JV. Een eventuele koper zal fors moeten inkrimpen en mag blij zijn als hij/zij er 80 MK kan gaan houden. Of heb ik dit mis?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden