DCA Melk Pro Inside

Zwakkere euro helpt kaas en poeders een beetje

27 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op een markt waar het aanbod nog steeds groter is dan de vraag, kunnen alle kleine beetjes helpen. Op de zuivelmarkt, waar de noteringen van melkpoeders en kaas nog steeds flink onder druk staan, is dat bijvoorbeeld de zwakkere euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit is bijvoorbeeld goed te merken voor de export van melkpoeders, die fors hoger ligt dan vorig jaar, en van kaas. Nu Rusland de grens voor kaas uit de Europese Unie dicht houdt, vindt kaas uit de EU steeds meer zijn weg naar verre bestemmingen. Daar was wel eerst een forse prijsdaling voor nodig. Zo daalde de Duitse kaasnotering voor Gouda 45 van 3.200 euro per ton in week 32 naar een dieptepunt van 2.575 euro deze week. De goedkopere euro biedt de kaasexporteurs de laatste weken net even wat meer ondersteuning in de verkoop.

Overigens is de prijs van 2,50 tot 2,65 euro per kg Gouda of Emmentaler al drie weken stabiel, dus er lijkt zich voorzichtig een evenwicht op de kaasmarkt af te tekenen. Als is de bodem op de kaasmarkt wel broos, gelet op de Europese kaasproductie. Ondanks de scherp gedaalde prijs en de Russische boycot lag deze in september nog ruim 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand 2013. Terwijl er minder kaas dan vorig jaar buiten de EU wordt uitgevoerd.

Ook de Europese melkpoeders kunnen dankzij de zwakkere euro beter concurreren op de wereldmarkt. Dit is geen garantie voor betere prijzen, want de Nederlandse noteringen voor volle en magere melkpoeders zijn voor deze week 48 flink gedaald. Na bijna drie maanden van een stabiele notering van eertst 237 en later 236 euro zakt volle melkpoeder opeens 8 euro naar beneden tot 228 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW.

Helemaal onverwacht komt deze correctie niet, want in Duitsland was volle melkpoeder de laatste weken al aan het dalen in prijs. En aangezien de Nederlandse PZ-notering een reflectie is van de vorige week lag een afwaardering van volle melkpoeder dan ook in het verschiet. Opvallend is wel dat de notering direct weer stevig onder die van Duitsland ligt, waar volle melkpoeder voor deze week stabiel op 230 euro staat genoteerd.

De Nederlandse notering van 180 euro per 100 kg af fabriek voor magere melkpoeder, 4 euro minder dan vorige week, laat een groot prijsverschil zien met Duitsland, waar de gemiddelde notering uitkomt op 190,50 euro per 100 kg deze week. De prijsdruk op magere melkpoeder in Duitsland wordt iets verlicht door magere melkconcentraat, dat qua prijs relatief goed in de markt licht, waardoor zuivelverwerkers eerder geneigd zijn concentraat te verkopen.

Boter tot slot daalt weliswaar 4 euro in Nederland tot 295 euro per 100 kg, maar krabbelt in Duitsland juist weer iets op. Daar speelt de kerstcampage een rol, doordat veel verwerkers bestellingen boter plaatsen voor het vullen van de eigen productielijnen. Boter doet daardoor bij onze oosterburen weer gemiddeld 300 euro per 100 kg, 2,5 euro meer dan in week 47.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden