Meer dan 15.000 dieren

Record aantal runderen geslacht in week 49

9 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nederlandse rund- en melkveehouders hebben vorige week een record aantal dieren naar de slachterij afgevoerd. Volgens de cijfers van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn in week 49 welgeteld 15.338 runderen verwerkt. Dit is het hoogste aantal dieren in zeker zes jaar tijd.

22

procent

neemt aantal aangevoerde runderen in een week toe

De laatste maanden lag het aantal dieren die rundveehouders naar de slachterij afvoeren telkens tussen de 10.000 en 12.500 stuks, daarmee een seizoensgebonden patroon volgend dat de hoeveelheid runderen aan het einde van het jaar steeds wat oploopt. In week 49 zijn er echter in één keer 2.779 runderen meer aangevoerd, oftewel een stijging van ruim 22 procent. Ook is voor het eerst in zeker zes jaar tijd de grens van 15.000 runderen in één week doorbroken.

De melkveehouders anticiperen met de extra afvoer van runderen zo goed als zeker op de verwachte daling van de melkprijzen de komende maanden. Daarmee wordt het onaantrekkelijk om superheffing te betalen aan het einde van het quotumjaar, dus kunnen zij met de afvoer van dieren de melkproductie inkrimpen. Op een persbijeenkomst van de NZO zei onafhankelijk zuivelconsultant Mark Voorbergen dinsdag dat een melkprijs van rond de 25 euro per 100 kg in de eerste maanden van 2015 tot de mogelijkheden behoort.

De laatste weken waren al tekenen zichtbaar dat de Nederlandse melkveehouders de rem op de melkproductie aan het zetten zijn. Ook in Duitsland is de snelle groei in de melkaanvoer eruit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden