Melkprijs daalt verder

Melkveehouder moet strak sturen op liquiditeit

17 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De dalende melkprijs de komende maanden maakt de gemiddelde liquiditeitspositie van een gemiddeld melkveebedrijf krap. Melkveehouders doen er goed hun eigen liquiditeitspositie voor 2015 in beeld te brengen en deze maandelijks te monitoren. Dit adviseert Rabobank in een kwartaalrapportage over de zuivelmarkt.

Kostprijs komt  behoorlijk boven de verwachte melkprijs te liggen

Door de goede resultaten over 2014 is de liquiditeitspositie van melkveebedrijven nu nog goed, zo stelt de bank. De voerkosten zijn in 2015 lager door lagere krachtvoerprijzen en een goede ruwvoerpositie. Deze lagere voerkosten kunnen de lage melkprijs niet compenseren. De kostprijs ligt hierdoor behoorlijk boven de verwachte melkprijs.

Hierdoor gaat de liquiditeitspositie van de melkveehouder in het komende halfjaar wellicht sneller achteruit dan de huidige liquiditeitspositie toelaat, vermoedt Rabobank, waardoor deze te krap wordt. Daar komt bij dat melkveehouders eventueel te maken hebben met het betalen van inkomensbelasting over 2014 en een eventuele superheffing. Verder is de prestatietoeslag van FrieslandCampina komend voorjaar gehalveerd, doordat die nu tweemaal per jaar wordt uitgekeerd.  

Rabobank verwacht voor de komende maanden opnieuw een daling in de melkprijs voor de Nederlandse melkveehouders. De melkproductie is gestegen, terwijl de inkoop door China en Rusland fors is verminderd. Een daadwerkelijke verbetering  van de markt wordt pas in het tweede helft van 2015 verwacht, stelt de bank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden