Richting niveau van 2007

Somber vooruitzicht voor melkprijs Nieuw-Zeeland

20 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De economen van het Nieuw-Zeelandse bank ANZ hebben de voorspelde melkprijs over 2015 verlaagd tot 4,35 dollar per kilogram milk solid. Omgerekend komt dit neer op 31,75 Nieuw-Zeelandse dollar of 21,20 euro per 100 kg melk, zo wordt gemeld in een persbericht van NZFarmer.

Evenals veel andere grote zuivelexporterende landen heeft Nieuw-Zeeland ook last van afnemende vraag en een toename van de mondiale aanvoer. Desondanks is deze voorspelling op dit moment opmerkelijk te noemen aangezien de meest recente veiling van de Global Dairy Trade (GDT) voor het eerst sinds lange tijd een stijging van meer dan drie procent noteerde.

Een financiele buffer is van groot belang in dit soort tijden

Nieuw-Zeelandse zuivelspecialisten van ANZ verklaren de slechte prognoses doordat de enorme prijsafnames van zuivelproducten in 2014 nu nog worden doorberekend aan de melkveehouder. Tevens is het prijsniveau bij de GDT nog altijd erg laag, ondanks de recente stijging. Stel de prognoses blijken te kloppen, dan heeft Nieuw-Zeeland met de laagste prijzen sinds 2007 te maken.

ANZ econoom Andrew Hoggard geeft aan dat melkveehouders serieus rekening moeten houden met lage marges. Hij raadt melkveehouders daarom aan om met de bank te gaan praten over een financieel plan.  ‘Een buffer opbouwen is van groot belang met dit soort slechte vooruitzichten’.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden