Goedkope melk verleden tijd

Eerlijke melkprijs in zicht voor melkers Californië

23 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders in Californië krijgen zicht op een eerlijke melkprijs. Al langere tijd rommelt het daar rondom de rekenmethode van de melkprijs, omdat melkveehouders hierdoor veel geld mislopen en coöperaties de melk relatief goedkoop kunnen aankopen. Nu gaat het systeem waarschijnlijk op de schop.

Vrijdag stemden de belangenbehartigers voor de zuivelsector in met een voorstel om een nieuw melkprijssysteem voor Californië op te zetten. Het voorstel daarvoor was al op 3 februari door onder meer Dairy Farmers of America en Land O'Lakes naar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) gestuurd. In het voorstel wordt aangedrongen op de oprichting van een Federal Milk Marketing Order voor Californië.

Het voorstel vond over de hele linie steun bij de belangenbehartigers California Dairy Campaign (CDC), Milk Producers Council (MPC) en Western United Dairymen (WUD). Daarmee komt de oplossing voor de problemen rond de melkprijs in zicht. Al langere tijd zorgt met name de relatief lage melkprijs voor kaas voor veel onrust onder melkveehouders.

'Wij zijn blij dat dit proces begint en staan hierbij naast onze coöperaties. Al veel te lang worstelen de Californische melkveehouderfamilies met een systeem waardoor ze de melk te goedkoop van de hand moeten doen. Wij dringen er bij het USDA op aan om zo snel mogelijk op het voorstel in te gaan en een eerlijke prijs voor melk neer te zetten', aldus Sybrand Vander Dussen, president van de MPC.

Californië is de belangrijkste staat in de VS wat betreft de melkproductie. Vraag is wel of er meer melk uit dit gebied gaat komen wanneer melkveehouders meer voor de melk gaan krijgen. Nu al weet de staat ondanks droogte de productie goed in de benen te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden