Droogte voorkomt uitschieter

Nieuw-Zeeland melkt in januari alsnog record

2 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland slaagden er over januari alsnog in om een klein record voor deze maand neer te zetten. Zo blijkt uit de cijfers van Dairy Companies Association of New Zealand (DCANZ). Waarmee niet verhuld kan worden dat droogte en een lagere melkprijs een stempel drukken op de melkaanvoer.

Over januari leverden de Nieuw-Zeelandse melkers 2,48 miljoen tonmelk af, 208,57 miljoen kg vet en eiwit. Een plus van 0,3 procent ten opzichte van januari 2014. Ondanks de minimale stijging wordt daarmee een nieuw record voor januari neergezet.

3,4

procent

meer melk dan in seizoen 2013/14

Toch blijkt de groei uit de melkaanvoer duidelijk verdwenen te zijn. Nu laat de aanvoer altijd rond deze tijd een dalende trend zien, maar die lag de laatste jaren, met uitzondering van 2013, constant boven de lijn van het jaar ervoor. Op basis van informatie uit het gebied kan nu al gezegd worden dat dit over februari niet meer gaat lukken. Droogte en een lagere melkprijs functioneren hier als een stevige rem op de melkstroom.    

Door het stagneren van de groei in de melkproductie neemt ook de voorsprong op het seizoen ervoor af. Zo leverden de kiwi's van juli 2014 tot en met januari 2015 15,97 miljoen ton melk aan de fabrieken, een plus van 3,4 procent in verhouding tot het seizoen ervoor. Een maand eerder bedroeg de voorsprong nog ongeveer 4 procent.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden