DCA Melk Pro Inside

Vrije melkmarkt heeft een tekort aan melk

5 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De handel in rauwe melk bevindt zich in een lastige positie door aan de ene kant de krappe melkaanvoer en aan de andere kant het einde van het melkquotum. DCA Melk doet uit de doeken wat er gaande is op de markt. Druk staat er tegelijkertijd op de prijzen van room en magere melkconcentraat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie in Nederland laat over het algemeen een licht stijgende trend zien, maar dan wel ruim onder de lijn van het jaar ervoor. Een enkeling meldt nog een stabiele melkaanvoer, terwijl weer andere pas deze week een lichte stijging bij de melkproductie waarnemen. Ondertussen klinken er steeds meer verhalen van melkveehouders die melk weg laten lopen om superheffing te voorkomen.

In Duitsland nam de melkproductie deze week met 0,5 procent toe, waardoor het verschil ten opzichte van vorig jaar toeneemt tot 3,1 procent. In Frankrijk wordt melding gemaakt van 3,7 procent minder melk in vergelijking met 2014.

De lagere aanvoercijfers worden vooral bij de handel in rauwe melk gevoeld. In zowel Nederland, Duitsland als Frankrijk komen maar mondjesmaat zaken tot stand. Aan de andere kant zijn producenten voorzichtig en wordt geprobeerd voorraadopbouw te beperken, waardoor er weinig vraag is naar extra melk.

In Nederland bleek er te weinig handel om een betrouwbare notering voor spotmelk weg te zetten. De indicatieve melkprijs ligt op 34,50 euro. In Duitsland vinden geen mutaties plaats. Wat inhoudt een prijs van 28 euro voor het noorden van Duitsland en 29 euro voor het zuiden van Duitsland. De prijzen voor Duitsland gelden bij 3,7 procent vet.  

Een stap terug doet room. Druk op boterprijzen verminderen koopinteresse, terwijl het aanbod toeneemt. Gemiddeld komt de roomprijs uit op 3,90 euro per kilo af werk. Een min van 5 cent.

Magere melkconcentraat heeft minder last van prijsdruk. Na de daling van vorige week blijft de prijs nu stabiel op 1.850 euro per ton per procent droge stof.

Pasen zorgt hier niet voor een verhaal. Het is wachten op een verdere stijging van de melkaanvoer en het effect daarvan op prijzen.

    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden