Zuivelindustrie wint rechtszaak

Yoghurt komt exclusief van melk, niet van soja

23 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Alpro, het concern dat toetjes en dranken maakt op basis van soja, mag van de Belgische rechter niet meer de naam yoghurt in verband brengen met hun producten. Yoghurt is enkel voorbehouden voor producten op basis van melk, zo meldt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).

De consument heeft recht op correcte, niet misleidende informatie

De zuivelindustrie verwelkomt het arrest van het Hof van Beroep van Brussel. Deze heeft geoordeeld dat Alpro de consument misleidt wanneer het zijn producten op basis van soja als 'een variatie op yoghurt' voorstelt. 'De consument heeft recht op correcte, niet misleidende informatie', beklemtoont Renaat Debergh, bestuurder van BCZ, in een verklaring. 'Wij hebben niets tegen producten op basis van soja, wij vragen alleen om correct te communiceren over de aard van de producten en om de consument niet te misleiden.'

De BCZ trok samen met een aantal van haar leden naar het Hof van Beroep, omdat Alpro gebruik maakt van de term 'yoghurt' om haar plantaardige producten voor te stellen. Dit is volgens de federatie in strijd met de Belgische en Europese wetgeving, die de consument beschermt en die de regels omtrent het gebruik van zuivelbenamingen vastlegt. De rechter heeft nu beslist dat Alpro haar website en haar verpakkingen op korte termijn moet aanpassen, oordeelt de federatie.

Alpro laat in een reactie weten dat de uitspraak genuanceerder moet worden gezien. Het bedrijf verklaart dat de wetgeving volgens het hof van beroep te Brussel zo moet worden geïnterpreteerd, dat het niet is toegelaten dat Alpro haar producten die ze verkoopt in België omschrijft als 'variatie op zuivel' en 'plantaardige variatie op yoghurt',  maar wel als “plantaardig alternatief voor zuivel”.

Alpro zegt het te betreuren dat het hof van beroep van oordeel is dat Alpro in sommige communicaties de indruk gaf dat haar producten yoghurt zouden zijn, of yoghurt zouden bevatten.

 

 

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden