Samenwerking met ZhongDi Dairy

Chinese zuivelaar krijgt steun van Rabobank

27 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Rabobank maakt bekend de banden aan te halen met de Chinese zuivelaar ZhongDi Dairy. Ook heeft de bank getekend voor een partnerschap met het Sino-Dutch Development Centre. Dit gebeurde tijdens de Nederlandse handelsmissie naar China. De verwachting is dat China in de toekomst afhankelijker wordt van het westen.  

Tijdens de handelsmissie tekende de bank een overeenkomst met ZhongDi waarin verschillende aandachtspunten benoemd worden. Onderwerpen zijn onder meer ontwikkeling en financiering van melkveebedrijven en verwerkingsfaciliteiten, het financieren van investeringen in melkvee en helpen bij de aanschaf van materiaal.  

Het steunen van het Development Centre doet de bank via sponsoring, training, helpen bij onderzoeksprojecten en reizen voor Nederlandse klanten naar China en Chinese klanten naar Nederland. Het centrum werd in 2003 opgericht door onder meer FrieslandCampina en Wageningen. 

De bank geeft zelf aan al een actieve rol te spelen bij Nederlandse activiteiten in China en Chinese activiteiten in Nederland. 'De nieuwe partnerschap gaat de contacten nog verder verbeteren en geeft onze Chinese klanten toegang tot Nederlandse kennis. Onze Nederlandse klanten krijgen zo inzicht in de kansen in China.'

De bijna 1,4 miljard Chinese consumenten consumeren jaarlijks meer dan 45 miljard liter melk, waarvan 75 procent in China geproduceerd wordt. De bank geeft aan dat de vraag naar babyvoeding over zijn hoogtepunt heen is, maar de vraag naar kwaliteitsproducten sterk stijgt. Vraag die de Chinese zuivelsector door diverse redenen niet direct kan invullen, waardoor er ruimte blijft voor import.  

De Britten houden er rekening mee dat Chinese investeerders steeds meer naar het westen gaan kijken om product veilig te stellen. Dit omdat de verwachting is dat de melkproductie in zowel Nieuw-Zeeland als Australië de sterkste groei achter de rug heeft.

Nu al bouwt het Chinese Synutra aan een poedertoren in Frankrijk, waar 100.000 ton melkpoeder per jaar geproduceerd kan gaan worden. Deze fabriek moet tegen het einde van jaar klaar zijn. Tegelijk bouwt de op twee na grootste zuivelaar van China, Yili, een poedertoren in Kansas waar 80.000 ton melkpoeder per jaar geproduceerd kan gaan worden.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden