DCA Melk pro Inside

Melkproductie tikkende tijdbom voor zuivelmarkt

16 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een tikkende tijdbom, daar begint de verwachte stijging van de melkaanvoer steeds meer op te lijken. DCA Melk schetst de situatie op de dagmarkt voor verse zuivelfabricaten. Hieruit blijkt duidelijk welk effect het einde van het melkquotum tot nog toe gehad heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer laat in Nederland nog geen noemenswaardige stijging zien, hapert in Frankrijk en neemt in Duitsland maar minimaal toe. Kortom van de verwachte hogere melkproductie is nog niets te bespeuren. Enige uitzondering blijkt Ierland. Daar laten ze de winter achter zich en maken ze zich op voor een grote sprong in de melkproductie. 

32

euro

gemiddelde prijs spotmelk

Het uitblijven van de extra melk, maar de verwachting dat die wel gaat komen werkt als een soort tijdbom. Iedereen houdt zijn adem in en de handel blijft beperkt tot het hoognodige. De handel die plaatsvindt houdt tot nog toe verband met partijen die meer verkocht hebben dan ze nu tot hun beschikking hebben. De enige uitzondering was hierop DMK. Problemen in de fabriek resulteerden, volgens enkele spelers op de markt, in meer aanbod van magere melkconcentraat. 

Door de plus in het aanbod laat magere melkconcentraat een grote spreiding zien. Aan de onderkant werd een prijs weggezet van 1.150 euro per ton droge stof voor Frans product, tegen een prijs van 1.450 dollar per ton droge stof aan de bovenkant voor Duits product. Gemiddeld komt de prijs uit op 1.350 euro per ton droge stof, af fabriek. 

Niet veel anders is de situatie bij room. Aan de onderkant staat een prijs van 3,50 euro tegen een bovenkant van 3,75 euro per kilo af fabriek. Gemiddeld komt de notering uit op 3,55 euro. Het gemiddelde blijft onveranderd, maar verbergt een zeer volatiele markt.  

Rauwe melk sluit de rij. Gebrek aan kooplust vanuit Italië houdt de prijs in zowel het noorden als zuiden van Duitsland vast op 27 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. In Italië zakt die prijs van 34 euro naar 32,48 tot 34,02 euro. Dit bij 3,6 procent vet. Voor Frankrijk wordt een prijs van 20 tot 25 euro, bij 3,8 procent vet, genoemd. De Fransen zitten al dicht tegen het hoogste punt van de melkaanvoer aan. 

In Nederland wordt weer wat meer actie gezien op de markt voor rauwe melk. Wel neemt de spreiding in de prijs toe. De onderkant staat hierbij op 31 euro bij een bovenkant van 33 euro, waardoor de gemiddelde prijs terechtkomt op 32 euro bij 4,4 procent vet geleverd.

Zolang de onzekerheid op de markt aanhoudt en kopers het laten afweten blijft het lastig om aan te geven welke koers de markt gaat varen. Doorgaans bereikt de markt rond de piek van de aanvoer het laagste punt. Nu doemt het scenario op dat de melkproductie langere tijd hoog blijft.  

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden