DCA Melk Pro Inside

Negatief record dreigt voor spotprijs melk

23 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De spotprijs voor melk stevent af op een nieuw negatief record. In snel tempo wordt de vrije melk minder geld waard door het ontbreken van kopers, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk. Welke rol de Dag van de Arbeid hier speelt blijkt al snel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zet grote druk op de prijzen van room, magere melkconcentraat en melk. Wat ook niet helpt is dat er in de markt gesproken wordt van een nieuw contract van een maand met Aldi en Lidl tegen een prijs van 2,95 euro voor boter. Zo kan het dat de week begonnen werd met een prijs van 3,50 euro voor room, maar daar tegen het einde van de week nog maar 3,15 euro van over is. Gemiddeld komt de prijs uit op 3,20 euro per kilo af fabriek. 

Magere melkconcentraat krijgt nog hardere klappen. Daar zakt de prijs door de bodem naar een prijs van 1.100 euro per ton af fabriek. In Frankrijk liggen prijzen nog lager. Hier bevindt de melkaanvoer zich rond het hoogste punt. Vaak weten ze dit een tot twee weken vast te houden, waarna de productie weer wat wegzakt. 

Niet alleen Frankrijk levert veel melk, ook vanuit Engelse en Poolse hoek komt veel melk op de interne markt. De stromen komen in Duitsland samen, waar door gebrek aan vraag uit Italië prijzen afbrokkelen.

Door deze ontwikkeling wordt er vier euro van de prijs voor rauwe Duitse melk afgehaald en komt deze terecht op 23 euro bij 3,7 procent vet geleverd. Het is nog niet de bodem van de markt, want er worden alweer lagere prijzen genoemd. 

Niet veel beter vergaat het de Nederlandse spotprijs. Die komt bij 4,4 procent vet geleverd terecht op 28 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Een min van 4 euro in vergelijking met de week ervoor. De onderkant van de markt ligt al wel weer veel lager.  

Vraag is nu of de markt na volgende week de kans krijgt om zich te herpakken? Daarna volgen meer gebroken weken. Een ongelukkige combinatie met deze stroeve markt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden