Over fusieplannen DOC Kaas

Opmerkelijke oproer tussen kaascoöperaties

28 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Als een beursgenoteerd bedrijf wil fuseren met een concurrent, wil het wel eens voorkomen dat een derde partij met een vijandelijk bod komt om het bedrijf in te lijven. Een recent voorbeeld daarvan is voerconcern Nutreco, waar gigant Cargill met een (uiteindelijk vergeefs) bod op de aandelen een stokje wilde steken voor de overname door SHV Holdings. Dat een agrarische coöperatie in het openbaar aangeeft een samenwerking tussen twee andere coöperaties te willen voorkomen, mag wel opmerkelijk worden genoemd. Toch is dit nu het geval in de Nederlandse kaasmakerij, waar DOC Kaas uit Hoogeveen enkele weken terug bekend heeft gemaakt deels te willen fuseren met de Duitse concurrent DMK.

De laatste week hebben echter de coöperaties CZ Rouveen en DeltaMilk, alsmede de particuliere kaasmaker A-ware publiekelijk aangegeven niet blij te zijn met de buitenlandse fusieplannen van DOC Kaas. Hierbij wordt onder meer gewag gemaakt dat de Hollandse kaas niet in Duitse handen mag vallen en dat de melkprijs voor de leden van DOC Kaas onderuit gaat als de fusie met DMK eenmaal een feit is. Volgens het Financieele Dagblad heeft A-ware de fusieplannen van DOC Kaas en DMK laten doorlichten, waarbij onder meer naar boven is gekomen dat ‘DOC-boeren een risico lopen op een dekkingstekort bij de pensioenen van DMK.’ A-ware en DeltaMilk broeden zelfs op een nationaal alternatief voor DOC Kaas, waarbij eventueel ook Cono Kaasmakers bij wordt betrokken. Andere zuivelbedrijven wordt opgeroepen zich bij het vormen van een dergelijk alternatief aan te sluiten.

De verhoudingen in het Nederlandse kaaslandschap zijn dezer dagen op scherp gezet

Het publicitair offensief wordt ontketend midden in het overleg van het bestuur en directie van DOC Kaas met de leden. Zo staat vandaag en de komende twee dagen nog drie rayonbijeenkomsten met de leden gepland. In de laatste ledenuitgave van DOC Kaas had directeur Marc Ligthart al een vooruitziende blik. Hij schreef aan de leden dat ‘er ook andere meningen en ‘verhalen’ gegeven en geschreven over het fusievoorstel. Opinies die veelal niet zijn gebaseerd op feiten en ook niet altijd uitgaan van de belangen van DOC-leden of medewerkers. Het is soms lastig om in deze gekleurde informatie onderscheid te maken tussen feiten en meningen.’

Opvallend is dat A-ware en DeltaMilk met hun voornemens de leden van DOC Kaas aan het twijfelen willen brengen over fusie. In 2011 is een eerste poging tot samenwerking tussen DOC Kaas en DMK gestrand, doordat een nipte meerderheid van de leden hier tegen was. Alle Nederlandse kaaspartijen hebben dus vier jaar de tijd gehad om DOC Kaas te overtuigen van mogelijke samenwerkingen. De verhoudingen zijn nu in ieder geval op scherp gezet. Zo laat Arjan Schimmel, bestuursvoorzitter van DOC Kaas, aan RTV Drenthe weten niets te willen weten van de alternatieve plannen van de Nederlandse concullega’s. Hij beticht DeltaMilk en A-ware een dubbele agenda te hebben. ‘Deze kaasmakers hebben te weinig melk om hun eigen fabrieken op volle toeren te laten draaien, daarom azen ze op de melk van onze boeren.’ Dat tientallen melkveehouders deze winter van DOC Kaas zijn overgestapt naar A-ware speelt daarbij in het hoofd van Schimmel ongetwijfeld mee.

De kritiek op de dalende melkprijs doet Schimmel af als ‘onzin’. ‘Door de fusie met zuivelconcern DMK kan de coöperatie de melk ook gebruiken voor producten als melkpoeder en babyvoeding. "Dat leidt juist tot meer zekerheid over de prijs, omdat de melkprijs niet alleen afhankelijk is van de kaasverkopen. We spreiden het risico.’ Extra pikant in deze discussie is dat A-ware haar melkprijs aan de circa 120 melkveehouders, die sinds begin dit jaar de melk leveren aan onder meer de gloednieuwe kaasfabriek in Heerenveen, heeft gekoppeld aan die van DOC Kaas. De kaasmaker studeert op een eigen melkprijssysteem, maar heeft deze nog niet ingevoerd.

A-ware en DeltaMilk zijn voor DOC Kaas geen alternatief, voegt de voorzitter nog toe. ‘Bovendien heeft geen van beide ons tot nu toe benaderd met hun nieuwe plan.’ Het huidige fusietraject met DMK is ingezet en tot de vergadering waarover de leden over het voorstel mogen stemmen, die waarschijnlijk eind mei plaatsvindt, gaat het bestuur en de directie vol voor de fusie. Aan de circa 1.200 leden-melkveehouders de taak om in deze periode het hoofd koel te houden en een afgewogen besluit te nemen voor welke richting zij kiezen voor de afzet van hun melk. Voor de internationale combinatie met DMK of toch voor een Nederlandse variant.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Agrariër 29 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863420/Opmerkelijke-oproer-tussen-kaascooperaties]Opmerkelijke oproer tussen kaascooperaties[/url]
Da's toch wel mooi van die A-ware en Delta Milk......

Ten eerste nu roepen (Aware) dat samenwerking met een buitenlandse firma niet goed is voor de melkprijs... volgens mij was de kaasfabriek in Heerenveen er nooit gekomen zonder Fonterra, een grote zuivelaar uit Nieuw Zeeland?

Ten tweede roepen dat de Nederlandse kaas moet worden beschermd tegen buitenlandse invloeden terwijl ze (A-ware én Delta Milk) niet zijn mee doen met hét grote kaasinitiatief in Nederland voor de bescherming van Gouda en juist DOC daar samen met een andere grote zuivelaar de trekker in is geweest.

En ten derde veehouders aantrekken met de belofte van een cent meer (A-ware) en meteen na het eerste melkgeld aankondigen over te stappen op een eigen systematiek en daarna niks meer van zich laten horen.

Ik zou gokken op de fusie.....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Knulst volgt Noordermeer op bij De Graafstroom

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden