Compleet fusieplan klaar liggen

Ook Hochwald verklaart DOC Kaas de liefde

18 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Na A-ware verklaart ook het Duitse Hochwald openlijk de liefde aan DOC Kaas. In een uitgebreid ondernemingsvoorstel licht het zuivelconcern uitvoerig een mogelijk fusievoorstel publiekelijk toe, compleet met verwachtingen van de melkprijs (in potentie op jaarbasis 24 miljoen euro extra voor DOC-leden) en hoe het gezamenlijk bedrijf eruit moet zien. De leden van DOC Kaas stemmen daarentegen komende donderdag 21 mei over een fusie met een ander Duitse zuivelconcern, DMK.

De liefdesverklaring is niet helemaal nieuw, want in januari van dit jaar deed Hochwald al een voorstel om de huidige samenwerking met DOC Kaas uit te breiden. Sinds 2006 werken de coöperatieve kaasmaker uit Hoogeveen en het Duitse zuivelconcern, dat in Bolsward zuivelproducten maakt voor de exportmarkt en melk van 145 Nederlandse melkveehouders verwerkt, samen in diverse projecten. Uniek is het dat, net als bij de openlijke sollicitatie van A-ware, een compleet raamwerk van een fusieplan naar buiten wordt gebracht.

Volgens de Duitsers passen Hochwald en DOC Kaas uitstekend bij elkaar. Het zijn beide coöperatieve vennootschappen, die een maximalisering van de melkprijs nastreven. Beide ondernemingen hebben een vergelijkbare bedrijfscultuur en vergelijkbare managementstructuren, aldus Hochwald. Bovendien is het bedrijf, net als DOC Kaas, zeer exportgedreven met naar eigen zeggen klanten in meer dan 100 landen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Hochwald heeft de laatste drie jaar onder meer 175 miljoen euro geïnvesteerd in weiveredeling, de bouw van een nieuwe fabriek wordt dit jaar afgerond, en verkoopcapaciteit. Dit is ver boven het afschrijvingsniveau van 67 miljoen euro over deze periode.

24

miljoen

op jaarbasis kan Hochwald meer aan leden DOC Kaas uitbetalen

Sinds drie jaar is Hochwald ook actief in de baby- en kindervoeding. Volgens het zuivelconcern is het eigen assortiment aan zuivelproducten volledig complementair aan elkaar, zonder overlap. Bovendien is het Duitse bedrijf volgens de eigen verklaring financieel solide. Hochwald heeft een eigen vermogen van ongeveer 30 procent, alleen al in 2014 is dit verhoogd met 15 miljoen euro, tot 34 procent.

Om het uitbetalingsniveau van de melkprijs te illustreren, maakt Hochwald gebruik van de rekenmethode die LTO hanteert in haar maandelijkse Europese melkprijsvergelijking. Hochwald heeft volgens de eigen toelichting de uitbetalingen de afgelopen jaren duidelijk verhoogd en zegt op lange termijn een hogere melkprijs uit te betalen dan andere grote Duitse coöperaties aan hun leden.

Over 2014 heeft Hochwald een gemiddelde melkprijs uitbetaald van 38,54 euro per 100 kg standaardmelk. Achteraf gevolgd door een nabetaling van 80 cent per 100 kg. FrieslandCampina betaalt 38,27 euro per 100 kg uit, plus een betaling achteraf van 2,83 euro per 100 kg. Het uitbetalingsverschil ten opzichte van de Europese marktleider is continu verkleind, stelt Hochwald.

Het Duitse zuivelconcern presenteert de leden van DOC Kaas een melkprijs op het niveau van Hochwald, waarbij zowel de Nederlandse als Duitse melkveehouders dezelfde prijs ontvangen. Voor de leden van DOC Kaas had dit op basis van de uitbetalingen en melkvolume van de periode 2011 tot en met 2014 een extra uitkering opgeleverd van 24 miljoen euro op jaarbasis, zo heeft Hochwald uitgerekend.

Hochwald stelt een fusie op gelijke voet voor, waarbij de gezamenlijke ondernemingen onder worden gebracht in een joint venture. Hierbij blijven de coöperaties DOC Kaas en Hochwald Milch eG zelfstandig en hun eigen identiteit houden. De kaasfabriek van DOC in Hoogeveen wordt in de plannen van Hochwald het de hoofdlocatie van de Business Unit Cheese, waarbij de Duitsers een verder uitbouw van de fabriek beloven.

De joint venture van Hochwald en DOC Kaas kan zich op de zuivelmarkt als een alternatief voor FrieslandCampina en Arla positioneren, zo is de overtuiging van Hochwald.  ‘Wij hebben het potentieel om de coöperatief georganiseerde eigenaars van DOC Kaas B.A. en Hochwald Milch eG een blijvend competitieve, zo hoog mogelijke melkprijs uit te betalen’.

Of de liefdesverklaring van Hochwald succes heeft, moet blijken op de stemming over het fusievoorstel met DMK door de leden van DOC Kaas komende donderdag. Enkel het afwijzen van dit plan door de leden, biedt partijen als Hochwald en A-ware kans op een intensievere samenwerking met DOC Kaas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Joep 18 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863762/Ook-Hochwald-verklaart-DOC-Kaas-de-liefde]Ook Hochwald verklaart DOC Kaas de liefde[/url]
Gelet op de huidige omvang en spreiding van de afzet alsmede de recente beëindiging van de melkquotering zou ik als DOC boer samenwerking met DMK prefereren. Hochwald is ( ook na samenwerking of fusie met DOC ) nog steeds te klein om te kunnen excelleren in meerdere takken van de zuivel.Alhoewel goede tweede en verre te verkiezen boven A-ware. T.z.t. zal men toch samengaan met DMK danwel Arla.
Trees 18 Mei 2015
Alleen de nederlandse leden stemmen bij DOC Kaas. De duitse leden mogen niet deelnemen aan deze stemming. Sommige zullen zeker niet staan te springen om weer terug te moeten naar nordmilch oftewel DMK waar ze met veel moeite weggegaan zijn.Nordmilch heeft 20 jaar een te lage melkprijs uitbetaald.Neem aan dat bij deze fusie de duitse melkleveranciers ingedeeld worden bij DMK.
Maar laten we het maar afwachten. Denk dat ze alles al in kannen en kruiken hebben.Bij DOCkaas is de basis gewoon niet breed genoeg.Je moet tegenwoordig van alle markten thuis zijn.
boereke 20 Mei 2015
denk dat hochwald beter past kunnen totaal pakket aanbieden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

FrieslandCampina wil vóór 2030 verdubbelen in VK

Nieuws Melk

Baten FrieslandCampina in Pakistan verder omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden