Nieuw garantiecertificaat

Vaste melkprijs van 29,50 euro voor tien maanden

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een vaste melkprijs van 29.50 euro per 100 kg melk gegarandeerd voor een periode van tien maanden. Dat biedt Dairy Trading Online (DTO) in een nieuwe Melkprijs Garantiecertificaat die woensdag is uitgegeven. Dit certificaat loopt vanaf 1 augustus van dit jaar tot en met 31 mei 2016.

Na het bekendmaken van de garantieprijs van FrieslandCampina over de maand juli is een gegarandeerde melkprijs van 29.50 euro per 100 kg een uitdagende overweging voor melkveehouders, beseft Trienke Elshof, manager van DTO. De garantieprijs van FrieslandCampina daalde met een halve euro ten opzichte van juni. 'Het is bijzonder spannend in welke richting de zuivelmarkt zich gaat bewegen de komende tien maanden. Zeker nu ook elementen als de hittegolf daarin een rol gaan spelen', aldus Elshof.

 Bijzonder spannend in welke richting zuivelmarkt zich beweegt

Het is echter helemaal aan de melkveehouder zelf of hij een deel van zijn melkproductie voor een periode van tien maanden wil vastleggen tegen een lage prijs. Veel hangt daarbij af van zijn situatie op bedrijfsniveau, verwacht Elshof. 'Is 29,50 euro per 100 kg een reeële prijs de komende maanden of gaat de markt zich herstellen? Dat is de hamvraag.' De inschrijving staat voor drie weken op.

Wel ziet Elshof een groeiende animo onder Duitse melkveehouders voor het garantiecertificaat. Ook Duitse ondernemers kunnen intekenen op het certificaat met als referentie de garantieprijs van FrieslandCampina in Nederland. 'Daar is de vorige keer ook op ingeschreven. Maar liever hebben zij uiteraard een certificaat met een Duits zuivelbedrijf als referentie, zodat zij de trend op de Duitse zuivelmarkt kunnen volgen.'

Het Melkprijs Garantiecertificaat wordt afgerekend op basis van de garantieprijs van FrieslandCampina. Dit is de prijs zonder seizoensheffingen en toeslagen. Deze wordt aan het einde van elke maand vastgesteld op basis van prijzen van zuivelaars in Nederland omringende landen.

Gedurende de looptijd van het certificaat blijven melkveehouders gewoon melk leveren aan de huidige afnemer, en ontvangen ze de melkprijs die de afnemer betaalt, maar krijgen zij daarnaast ook nog een bedrag uitgekeerd wanneer de garantieprijs van FrieslandCampina onder de 29,50 euro per 100 kg terecht komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden