40 graden Zuid-Frankrijk

Heet weer zet tanden in melkplas Europa

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het warme weer heeft zijn tanden gezet in de Europese melkaanvoer. Niet alleen in Nederland zoeken de koeien beschutting of blijven ze binnen ook in Frankrijk, Ierland, Engeland en Duitsland loopt de barometer flink op. 

40

graden

gehaald in Frankrijk

Farmers Journal meldt dat in het zuiden van Frankrijk de temperatuur de 40 graden heeft aangetikt. In Frankrijk laat de melkproductie door het warme weer sinds het midden van juni een daling zien. In vergelijking met een week eerder daalde de productie met 2,4 procent. 

Ook in Duitsland worden nieuwe hoogtes gehaald, wat zijn weerslag heeft op de grasgroei en de conditie van koeien. Wat het effect is op de melkplas wordt echter pas over twee weken duidelijk. 

In Engeland wordt de hitte al wel vertaald in een lagere aanvoer. In vergelijking met april neemt de melkplas per dag met 630.000 liter af. Daarmee nemen de winsten eerder dit jaar af van 2,4 procent tot 1,1 procent.

Minder bezorgd zijn de Ieren. Die geven aan dat ze er op rekenen dat regen nooit ver weg is. Zelfs nu er een paar hete dagen aankomen. 

0,9

procent

meer melk ziet de EU over 2015

Toch moet nog maar afgewacht worden hoeveel effect het warme weer daadwerkelijk gaat hebben. In Nederland geldt daarbij dat veel stallen de mogelijkheid hebben om te koelen, waardoor het weer minder effect heeft op de melkproductie. 

Ook is het maar de vraag of een aantal warme dagen voor flink minder melk kunnen zorgen. Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat over april Europa 1,3 procent meer melk collecteerde. 'In 12 lidstaten lag de aanvoer boven het volume van een jaar eerder.' 

Voor heel 2015 rekent Europa op 0,9 procent meer melk, een kleine verlaging. Een daling van 1,2 procent over het eerste kwartaal houdt in dat er van juni tot en met december een plus van 1,6 procent gehaald moet worden in de melkaanvoer. Vroege gegevens schetsen over april en mei een plus van 1,8 procent. 

 

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden