DCA Melk Pro Inside

Waarom zuivelprijzen nog op drijfzand staan

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Ramadan is begonnen, de zomervakantie dient zich aan in Europa en de melkaanvoer daalt, maar minder snel dan in andere jaren. Hoewel in Duitsland en Nederland vorige week juist weer een kleine plus gezien werd. Een analyse van DCA Melk geeft antwoord op de vraag waarom zuivelprijzen zich nog op drijfzand bevinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind juni maakten de Duitsers melding van bodemvorming bij kaas. Het houdt in dat prijzen het laagste punt bereikt hebben. Iets wat gesteund wordt door de prijs van Gouda en Edam die deze week door de Duitsers weggezet wordt. Die blijft namelijk staan op 2,15 tot 2,35 euro per kilo. Bij een normale vraag. 

1,80

euro

laagste prijs voor kaas

Goed nieuws voor de melkveehouders? Ja en nee. In vergelijking met de 2,60 tot 2,70 euro die over mei gerealiseerd is blijft het een laag niveau, maar het is goed nieuws dat het laagste punt nu bereikt lijkt te zijn. Op de spotmarkt ging de prijs nog verder onderuit en worden prijzen genoemd van 1,80 tot 1,90 euro per kilo. 

Daar wordt vandaag de dag weer een prijs weggezet van 2,05 euro tot 2,10 euro voor Nederlandse kaas. De stemming is ook weer ietsje beter. Het argument wat gegeven wordt is dat de melkaanvoer het hoogste punt gezien heeft. 

Minder goed nieuws voor de markt is het dat ook voor het derde en vierde kwartaal kopers niet bereid zijn om meer te betalen. Ze zetten in op het huidige prijsniveau voor verder weg. Verkopers gaan daar echter niet mee akkoord, waardoor de markt schaakmat staat en het er zeer rustig is. Nieuwe ontwikkelingen hangen of van de opslagcapaciteit van verkopers of een gebrek aan product bij kopers. 

Toch bevindt de markt zich nog niet in veilig vaarwater. Een kleine donderwolk tekent zich af vanuit de hoek van Zuid-Amerika. Argentinië en met name Uruguay kunnen nog voor een trap na gaan zorgen, want ook daar bouwen zich voorraden op. Nu kan Uruguay qua prijs nog niet meedoen, maar wanneer de voorraden blijven toenemen kan dat veranderen. Een punt van aandacht.

Geen hoopgevend beeld voor melkveehouders. Ja het laagste punt is in zicht, maar prijsstijgingen worden door de markt nog niet gesteund. Beter presteren cheddar, 2,55 tot 2,65 euro, en mozzarella (2,55 tot 2,65 euro). Beide producten profiteren van een goedlopende markt voor fastfood.

Zomervakantie zet druk op de prijzen

Boter presteert beter. In Duitsland wordt de markt als rustig maar stabiel omschreven. De 25 kg doet 2,95 tot 3,05 euro, waar de kleinverpakkingen uitkomen op 2,80 tot 2,88 euro per kilo. In Nederland zet een min van 4 euro de prijs terug naar 294 euro per 100 kilo.  

Een prijs die de markt steunt voor verder weg. Tot half juli zit de 3 nog in de prijs, maar daarna krijgt de zomervakantie grip op de markt en komt er druk te staan op de prijzen. Ook voor verder weg gaan de zaken moeizaam en is de markt feitelijk niet anders dan bij kaas. 

Magere melkpoeder komt in Nederland door een min van 1 euro weer een stapje dichterbij de interventieprijs en zet een prijs weg van 172 euro per 100 kg. De afstand tot interventie neemt daarmee af tot 3 euro. In Duitsland wordt iets van de bovenkant van de prijs afgehaald en komt de prijs uit op 1.750 tot 1.800 euro per ton. 

Volle melkpoeder zet zowel in Duitsland als in Nederland als gevolg van een zwakke markt een stap omlaag. Het laat prijzen uitkomen op respectievelijk 2.280 tot 2.380 euro per ton en 222 euro per 100 kg. 

Over de hele linie worden melkprijzen door de huidige ontwikkeling iets zwakker, met uitzondering van de combinatie kaas en wei. Die heeft de bodem gevonden. Ook magere melkpoeder en boter zit tegen de bodem aan. Normaal houdt dit in dat ook volle melkpoeder het laagste niveau bijna bereikt heeft. 

Echter zonder duidelijke argumenten voor hogere prijzen blijft de markt op drijfzand staan. Dit mede doordat de melkaanvoer niet direct daalt en het maar de vraag is of een hittegolf voor een vrije val in de aanvoer kan zorgen. Mocht de bodem in de melkprijs gevonden zijn dan kan de prijs weleens langere tijd het huidige lage niveau gaan handhaven.       

Commodities

Spotnotering Commodities

 

Commodities; prijs per ton Week 26 Week 27 Mutatie
Volle melkpoeder € 2.270,00 € 2.220,00
Magere melkpoeder Extra € 1.730,00 € 1.720,00
Boter € 2.980,00 € 2.940,00
Kaas Duitsland Gouda 45 € 2.250,00 € 2.250,00 =
Boter Duitsland € 3.000,00 € 3.000,00 =

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden